Ben je goed voorbereid op je bevalling, dan kan dat ervoor zorgen dat je je beter ontspant waardoor je kindje een soepeler ter wereld komt. Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden, zoals een zwangerschapscursus volgen, boeken lezen of informatieve podcasts luisteren. Ook kan het handig zijn om een geboorteplan te maken. Hoewel een goede voorbereiding helpt, is het geen garantie op een soepele bevalling. Het kan altijd anders lopen dan gehoopt, ook als je je volledig ingelezen hebt. Dat ligt niet aan jouw inzet.
Bevallen is een grote gebeurtenis. Zeker als je nooit bevallen bent, is het moeilijk je voor te stellen wat er gaat gebeuren. Maar ook als je eerder een kindje hebt gehad, is de kans groot dat deze bevalling heel anders verloopt. Een goede voorbereiding kan ervoor zorgen dat je zelf de regie houdt. Zo kan je je tijdens je bevalling beter ontspannen, waardoor je minder pijn ervaart en je weeën beter doorzetten. Je bevalling zal dan misschien sneller gaan of je kunt de weeën beter aan. Is je partner, een familielid of een vriend of vriendin bij je bevalling? Betrek die dan ook bij de voorbereidingen. Zo weet je bevalpartner wat die kan verwachten, maar ook welke ondersteuning jij fijn vindt.
Een goede voorbereiding helpt, maar het is geen garantie op een fijne bevalervaring. Misschien loopt het, ondanks je inzet, toch anders dan gehoopt. Dit komt niet doordat jij er zelf niet voldoende aan gedaan hebt en het is niet jouw schuld. Hoe goed je ook je best doet, het geboorteproces is niet op alle vlakken te sturen.
Er zijn heel veel verschillende manieren om je voor te bereiden op je bevalling. Kies de manier die jij het fijnst vindt. Denk bijvoorbeeld aan:
Soms vergoedt je zorgverzekering jouw zwangerschapscursus. Zoek vooraf uit om welke cursussen het gaat en hoeveel je terugkrijgt. Dat scheelt vaak een hoop geld. Ben je rond het einde van het jaar zwanger, of hoop je snel zwanger te worden? Houd dan ook bij het afsluiten van je (nieuwe) zorgverzekering in de gaten hoe zij zwangerschapscursussen vergoeden.
Een keizersnede verloopt anders dan een vaginale bevalling. Omdat de meeste zwangeren vaginaal bevallen, is hierover de meeste informatie te vinden. Om je wel goed voor te bereiden, raden wij je aan om er met je verloskundige of een gynaecoloog over te praten.
Begint je bevalling niet spontaan, dan leidt je verloskundige je in. Daar zijn verschillende methodes voor. Bespreek vooraf met je verloskundige welke methodes er zijn, wat de voor- en nadelen zijn en welke manier van inleiden het beste bij je past.
Lees hier meer over het inleiden van je bevalling
Door een geboorteplan te maken sta je even stil bij een aantal belangrijke aspecten van je bevalling. Waar wil je bijvoorbeeld bevallen? Hoe ga je om met pijn? En wie is er bij je bevalling aanwezig? Als je nu al nagaat welke opties er zijn en wat je voorkeur heeft, dan hoef je daar straks, als het zover is, niet meer over na te denken.
Het is helemaal niet gek als je je bevalling spannend vindt. Praat hierover met je verloskundige of een andere hulpverlener. Die kunnen je zorgen wegnemen. Merk je dat je angst zo groot is dat je het onderwerp het liefst vermijdt? Dan kan wat extra begeleiding helpen. Dat betekent niet dat je gelijk naar een psycholoog of therapeut moet. Een verloskundige die gespecialiseerd is in angsten, kan bijvoorbeeld ook al veel hulp bieden. Je verloskundige kan je hier advies over geven.
verloskundige kennis, ervaring en expertise.