Liggen op je rug is maar één van de vele houdingen waarin je kan bevallen. Je kan bijvoorbeeld ook staan, hurken, knielen of zitten. Tijdens de ontsluiting én als je baby wordt geboren. Je kan ook verschillende houdingen afwisselen.
Het is belangrijk om bevalhoudingen te kiezen die voor jou goed voelen. Het heeft voordelen om te bevallen in een andere houding dan liggend op je rug. Wanneer je in een andere houding perst, duurt de bevalling vaak korter. Ook is er minder kans dat er een knip nodig is. Soms lukt het niet om de bevalhouding aan te houden die je het liefst zou willen. Samen met je verloskundige kan je zoeken naar een andere goede optie.
Bevalhoudingen zijn de houdingen die je kan aannemen tijdens de bevalling. De meeste vrouwen bevallen liggend op hun rug, vaak omdat ze denken dat dat zo hoort. Maar dat hoeft helemaal niet. Je kan bijvoorbeeld ook zitten, knielen, hurken, staan of op je zij liggen.
Uit onderzoek blijkt dat de houding die je kiest ervoor kan zorgen dat de bevalling sneller gaat, beter voelt en makkelijker verloopt voor jou en je baby. Deze voordelen hebben de verschillende houdingen bijvoorbeeld:
Dit zijn wat voorbeelden van bevalhoudingen. Je kan zelf voelen welke houding je wanneer wilt doen. Het maakt daarbij niet uit of je in de ontsluitingsfase of in de persfase zit. Alleen de baarkruk is vooral geschikt tijdens het persen. Je kan ook houdingen afwisselen.
Je kan vóór de bevalling al zorgen dat je iets weet over bevalhoudingen. Wat is er mogelijk? Welke houdingen kunnen de bevalling helpen? In welke houdingen kan je goed ontspannen? Je kan ook alvast wat bevalhoudingen uitproberen. Bijvoorbeeld samen met je partner of iemand anders die bij je bevalling gaat zijn.
Door je voor te bereiden, weet je tijdens de bevalling beter welke keuzes je hebt en wat wel of niet bij je past. Dat kan je een gevoel van zelfvertrouwen en regie geven. Ook begrijp je het makkelijker als de verloskundige tijdens de bevalling voorstelt om verschillende houdingen te proberen. Je kan je wensen van tevoren bespreken met je verloskundige en je partner. Dan weten zij wat jou prettig lijkt en hoe je graag ondersteund wilt worden.
Soms kan je het advies krijgen om een andere bevalhouding aan te nemen dan die je zelf het fijnst vindt. De meest voorkomende redenen hiervoor zijn:
Als je voelt dat je graag anders wilt zitten, liggen of staan, mag je dat altijd zeggen. Laat het ook weten als je daar hulp bij wilt. Je partner, je verloskundige of andere zorgverleners die bij je bevalling zijn, kunnen je helpen bij het vinden van een houding die beter voelt. Of je ondersteunen, bijvoorbeeld met kussens.
Een houding volhouden tijdens de bevalling kan zwaar zijn. Misschien zit je buik in de weg, gaan je spieren pijn doen of word je moe. Je kan dan van houding wisselen, maar extra ondersteuning kan ook een oplossing zijn.
Tijdens je zwangerschapsverlof kan je vast eens (met je partner) door je huis lopen om vast plekken en hulpmiddelen voor bevalhoudingen te zoeken. Welke stoel is stabiel genoeg om overheen te hangen? Waar kan je je goed aan vast houden? Welke kussens zijn lekker onder je knieën? Dan weet je alvast wat opties als het zover is.