De bekkenbodem zit onderin je bekken. Het zijn spieren in het gebied rondom je plasbuis, vagina en anus. Deze spieren gebruik je bijvoorbeeld bij het tillen, opstaan, wandelen en sporten. Tijdens de zwangerschap en de bevalling komt er meer druk op de bekkenbodem te staan. Daardoor kan je soms bekkenklachten krijgen. Hier lees je welke klachten dit kunnen zijn en wat eraan te doen is.
Je kan last hebben van verschillende bekkenklachten. Sommigen merken duidelijk één klacht, anderen hebben meerdere klachten. Dit zijn bijvoorbeeld klachten waar je last van kan hebben:
Soms zijn de klachten vaag en twijfel je misschien of ze met je bekkenbodem te maken hebben. Dan is het goed om dit te bespreken met een bekkenfysiotherapeut.
Behalve klachten door de bekkenbodemspieren, kan je na de bevalling ook klachten hebben door de buikspieren. Je kan je buikspieren bijvoorbeeld niet goed aanspannen. Of er blijft ruimte tussen de rechte buikspieren (diastase). Hier kan een bekkenfysiotherapeut ook bij helpen. Met de juiste oefeningen kan je de kracht in deze spieren herstellen. Dat kan klachten door overbelasting of een verkeerde belasting voorkomen.
Bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap komen vaak voor. Dit zijn bijvoorbeeld bekkenklachten:
Heb je één of meer klachten? Neem dan contact op met een bekkenfysiotherapeut. Die kan je bekken en bekkenbodem onderzoeken, je behandelen, tips geven en oefeningen aanraden.
Hier kan je een bekkenfysiotherapeut bij jou in de buurt opzoeken
Soms is het bij bekkenklachten nodig om je bezigheden aan te passen en meer rust te nemen. Dan kan het goed zijn om dit met je bedrijfsarts te bespreken. Samen bekijk je of je (tijdelijk) beter minder kan gaan werken. Of misschien moet je werk worden aangepast.
De verloskundige kan bij de nacontrole je bekkenbodem controleren, als je dit wilt. De nacontrole is je laatste afspraak bij de verloskundige, zes weken na de bevalling. Ook kijkt de verloskundige meestal naar het herstel van je buikspieren. Als het nodig is, kan de verloskundige je een bekkenfysiotherapeut in de buurt aanraden.
Er zijn verschillende oefeningen die je kan doen om bekkenklachten te voorkomen of te verminderen. Ga bij klachten liever niet op eigen houtje oefeningen doen. Het is het belangrijk om de juiste oefeningen te doen en ze goed uit te voeren. Anders lossen ze de klachten niet op, of kunnen de klachten erger worden. Een bekkenfysiotherapeut kan beoordelen waar de klachten door komen en een behandelplan maken. Vaak vergoedt de zorgverzekering de afspraken (deels). Dit kan je bij je zorgverzekeraar navragen of opzoeken in de polisvoorwaarden.
Hier kan je een bekkenfysiotherapeut bij jou in de buurt opzoeken.
degynaecoloog.nl