Denk je met negatieve gevoelens terug aan je bevalling? En heb je zelfs nachtmerries hierover? Als dit een maand na je bevalling niet voorbij is, dan heb je last van een bevaltrauma. Vraag je verloskundige of huisarts om hulp.
Een bevaltrauma is een trauma dat je oploopt tijdens of vlak na je bevalling. Dat kan komen door een ingrijpende gebeurtenis, maar dat hoeft niet. Een bevaltrauma kan ook ontstaan zonder dat er iets bijzonders gebeurd is. Bijvoorbeeld omdat je je overvallen voelde door de intensiteit van de weeën, doordat je het gevoel had dat je de controle kwijt was, of doordat je je aan je lot overgeleverd voelde. Het kan zelfs zo zijn dat iedereen terugkijkt op een heel geslaagde bevalling, behalve jij. Dat betekent niet dat jouw gevoelens onterecht zijn. Als je jouw bevalling om welke reden dan ook als traumatisch hebt ervaren, dan is dat zo. De ervaringen van anderen staan daarbuiten en jij hoeft niet te bewijzen dat je gevoelens terecht zijn.
Na je bevalling kan je je verdrietig, boos, bang of teleurgesteld voelen. Je slaapt slecht door nachtmerries of je ziet steeds beelden van de bevalling voor je. Ook kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je iets niet goed hebt gedaan tijdens je bevalling. Of dat de verloskundige of arts het niet goed hebben gedaan. Het kan door deze gevoelens moeilijk zijn om voor je baby te zorgen, omdat de baby je herinnert aan de traumatische gebeurtenis. Andere klachten zijn prikkelbaarheid, schrikreacties en overdreven waakzaamheid. Het helpt om erover te praten, zowel met je partner en familie als je verloskundige, huisarts of een psycholoog.
Meestal verdwijnen de nare gevoelens na vier weken. Als je een bevaltrauma hebt, gaan de gevoelens niet weg en worden ze soms juist erger. Je voelt bijvoorbeeld angst en paniek als je terugdenkt aan je bevalling. Je hart gaat sneller kloppen en je gaat zweten. Je vermijdt dingen die je aan je bevalling doen denken, zoals in de buurt van een ziekenhuis komen. Deze gevoelens kunnen problemen veroorzaken bij de dingen die je elke dag doet, zoals werken of autorijden. Je kan hierdoor misschien ook niet goed voor je baby zorgen. Dit heet een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Ook je partner of iemand anders die bij de bevalling was, kan PTSS hebben. Op Thuisarts.nl lees je meer over PTSS en welke behandelingen er zijn.
Heb je een bevaltrauma? Dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Doe je dat niet, dan blijft invloed van de bevalling op je leven groot. Een bevaltrauma kan impact hebben op je gezondheid of zelfs de relatie met je partner of kindje. Het kan ook zijn dat je niet meer zwanger durft te worden, terwijl je nog wel een kinderwens hebt. Een verloskundige, huisarts of psycholoog kan je verder helpen met een passende behandeling. Zo krijg je de grip op je leven weer terug.
informatie van Thuisarts.nl