Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je seks hebt rondom de eisprong. De eicel die vrijkomt kan dan worden bevrucht door een zaadcel. Maar het kan best even duren tot dit ook echt gebeurt. Zelfs als je altijd vrijt op het beste moment. Drie van de tien vrouwen zijn binnen drie maanden proberen zwanger. Meestal duurt het dus langer.
Wil je je goed voorbereiden op een zwangerschap? Heb je vragen over stoppen met anticonceptie? Of over zwanger worden? Dan kan je een afspraak maken met een verloskundige. De meeste praktijken hebben een kinderwensspreekuur.
Wil je graag zwanger worden? Dan kan het helpen om te weten wanneer je een eisprong (ovulatie) hebt. Dat is het moment waarop een eicel vrijkomt uit een van je eierstokken. Twee tot drie dagen daarvóór tot ongeveer twaalf uur daarna kan de eicel worden bevrucht door een zaadcel.
Ongeveer veertien dagen voordat je ongesteld wordt, heb je een eisprong. Maar dit kan per vrouw verschillen. De eisprong kan de ene maand ook wat eerder of later komen dan de andere maand. Als je zo goed mogelijk wilt weten wanneer je eisprong komt, kan je je menstruatiecyclus bijhouden. Hier lees je meer over je eisprong, je menstruatiecyclus en hoe je je meest vruchtbare dagen kan berekenen of herkennen.
Of bepaalde standjes tijdens de seks meer kans geven op een zwangerschap, staat niet vast. Het zou kunnen dat er meer kans op een bevruchting is als de penis dieper in de vagina komt. Dat gebeurt vooral bij standjes waarbij de penis achterlangs in de vagina komt. Zoals liggend op je zij of op handen en knieën. Het is niet bewezen dat het helpt om na de seks even te blijven liggen, maar het kan ook geen kwaad.
Als je glijmiddel gebruikt tijdens de seks, is het goed om erop te letten dat er geen zaaddodende ingrediënten in zitten. Kies een glijmiddel dat geen invloed heeft op de kwaliteit van het zaad. Of probeer (tijdelijk) geen glijmiddel te gebruiken.
Er kunnen verschillende redenen voor seks zijn, zoals lust en zin hebben, verbondenheid voelen en voortplanting. Probeer je zwanger te worden, maar lukt het niet gelijk? Dat is heel normaal. Toch kan het binnen je relatie leiden tot spanning en misschien het gevoel dat je ‘moet’ vrijen. Met deze tips zorg je dat seks leuk blijft:
Het belangrijkste is om met elkaar in gesprek te blijven. Laat je partner weten hoe jij je voelt en waar je behoefte aan hebt. Neem als dat nodig is ook contact op met een deskundige, zoals een gespecialiseerde verloskundige of seksuoloog. Die kan jullie tips en advies geven.
Als je zwanger wilt worden, bestaat de kans dat jullie seks op een gegeven moment niet meer spontaan of intiem voelt. In dat geval kunnen jullie die intimiteit op een andere manier zoeken. Communicatie over jullie verwachtingen en verlangens is het allerbelangrijkst. Vergeet ook niet om buiten de vruchtbare periode ook gewoon te blijven vrijen. Zo associeer je het niet alleen met zwanger worden en blijft het spontaan en leuk.
Het komt heel vaak voor dat je niet na de eerste keer proberen zwanger bent. Na een half jaar proberen zijn 7 van de 10 vrouwen zwanger, na een jaar zijn 8 van de 10 vrouwen zwanger. Probeer je het al langer dan een jaar, dan kom je in aanmerking voor een vruchtbaarheidstraject. Dat wordt ook wel een fertiliteitstraject genoemd. Er wordt dan eerst gekeken of er een oorzaak gevonden kan worden voor het feit dat zwanger worden nog niet gelukt is. Samen met een specialist ga je dan in overleg over een oplossing.
Zit je in een fertiliteitstraject, dan kan het lastig zijn om seks fijn te houden. De druk loopt flink op in vruchtbare periodes. Blijf goed communiceren met je partner. Laat weten hoe je je voelt en wat je verlangens zijn. Zorg ervoor dat jullie fysieke contact niet alleen om bevruchting draait. Is er een vruchtbaar moment, maar heeft één van jullie geen zin? Ga dan niet over je grens heen.
Een verloskundige kan je advies geven als je zwanger wilt worden. Dat kan bijvoorbeeld tijdens een ‘preconceptioneel consult’. Dat is een speciaal kinderwensspreekuur waar je onder andere tips krijgt over hoe je de kans op bevruchting kan vergroten. Je krijgt dan advies over je leefstijl, die van je partner en andere zaken die invloed kunnen hebben op jullie vruchtbaarheid. Als het nodig is kan je huisarts of verloskundige je doorverwijzen naar een fertiliteitspoli. Dat is een kliniek waar je terecht kan als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Ik wil zwanger worden | Thuisarts.nl. (2021, September 28). https://www.thuisarts.nl/zwanger-worden/ik-wil-zwanger-worden
Zwanger worden? Houd hier dan rekening mee - Seksualiteit. (2021, October 12). Seksualiteit. https://seksualiteit.nl/onderwerpen/zwangerschap/zwanger-worden/
verloskundige kennis, ervaring en expertise.