Ongeveer één op de drie vrouwen heeft tijdens de zwangerschap een keer vaginaal bloedverlies. Er komt dan bloed uit je vagina. Het is begrijpelijk als je hiervan schrikt en je misschien zorgen maakt. Gelukkig is bloedverlies vaak onschuldig. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Hier lees je wat het kan betekenen en wat je kan doen als je bloed verliest.
Tijdens de zwangerschap kan je verschillende soorten vaginaal bloedverlies hebben:
Je kan altijd contact opnemen met je verloskundige als je bloedverlies hebt en ongerust bent. Als je wilt, kan je je onderbroek, inlegkruisje of maandverband bewaren. De verloskundige kan dan zien hoeveel bloedverlies het is en welke kleur het heeft.
In de eerste twaalf weken van je zwangerschap (het eerste trimester) kan je bloedverlies hebben door:
In het tweede trimester (12 tot 24 weken) en derde trimester (24 tot 40 weken of daarna) van de zwangerschap kan je bloedverlies hebben door:
Bloedverlies hoeft niet altijd te betekenen dat je een miskraam hebt. Er kunnen ook andere oorzaken zijn. Vaak zijn die onschuldig. Bij ongeveer de helft van de vrouwen die in de eerste 13 tot 14 weken van hun zwangerschap bloedverlies hebben, is dit geen miskraam en blijft de zwangerschap goed gaan.
Als je langer dan 6,5 week zwanger bent en helderrood bloedverlies hebt, kan een echo zinvol zijn. Vaak is dit een echo via je vagina. Daarmee kan worden gekeken of er een kloppend hartje te zien is. Voor 6,5 week is dit nog niet zichtbaar. Heb je al een echo gehad waarop een kloppend hartje te zien was? Dan is de kans groot dat de zwangerschap goed blijft gaan (95%).
Vaak is bloedverlies onschuldig, maar dit is niet altijd zo. Bel daarom altijd je verloskundige als je bloedverlies hebt. Ook als je geen buikpijn hebt. De verloskundige zal je een aantal vragen stellen, bijvoorbeeld over de kleur en hoeveelheid van het bloedverlies. Aan de hand van de situatie geeft ze informatie en advies. Samen bespreken jullie wat het juiste vervolg zal zijn.
Je kan bloedverlies tijdens de zwangerschap niet voorkomen. Het gebeurt vanzelf, zonder dat je er invloed op hebt. Het komt dus ook niet doordat je iets verkeerd hebt gedaan. Ook een miskraam kan je niet voorkomen. Een gezonde leefstijl zorgt wel voor een kleinere kans op een miskraam of vroeggeboorte, maar kan het niet tegengaan.