de Verloskundige

Medicijnen

Gebruik je op advies van de (huis-)arts of specialist medicijnen, bijvoorbeeld antidepressiva? Vertel hem of haar dan dat je zwanger wilt worden en vraag of je hier tijdens de zwangerschap mee door mag gaan of dat je andere medicijnen moet gebruiken. Paracetamol mag je gebruiken, maar overleg liever eerst met je (huis)arts.

Wil je meer informatie over zwangerschap en medicijnen? Kijk dan op de website van Apotheek.nl

SSRI’s (antidepressiva)

Heb je een kinderwens en gebruik je antidepressiva, dan kun je hier niet zomaar mee stoppen. Als je vlak voor de conceptie stopt met SSRI’s, is er een hoge kans op een terugval. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de baby. Een depressie tijdens de zwangerschap verhoogt namelijk de kans op een vroeggeboorte en een laag geboortegewicht, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verhoogd. Ook is bekend dat depressieve vrouwen na de bevalling vaak moeilijker contact maken met hun baby. Antidepressiva geven een kleine kans op een bloeding tijdens de bevalling. Daar zijn verloskundigen en gynaecologen alert op. Gelukkig is zo’n bloeding vaak goed onder controle te krijgen. De risico’s wegen dan ook niet op tegen de gevolgen die het stoppen met het medicijngebruik heeft voor jou én de baby.

Je verloskundige

Bespreek met je verloskundige je medicijngebruik. Zij kan je voorlichten over de voor- en nadelen voor jou en je zwangerschap. 

Meer informatie

Lees meer informatie in de voorlichtingsbrochure over het gebruik van SSRI-medicatie voor en tijdens de zwangerschap en in het kraambed (NVOG)

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl