de Verloskundige

Andere kinderen

Na de bevalling zal er veel aandacht gaan naar de nieuwe baby. Heb je oudere kinderen, let er op dat zij ook voldoende aandacht krijgen. Vaak vragen de andere kinderen in de eerste periode met de nieuwe baby aandacht, positief of negatief. Ook als ze er zelf niet duidelijk om vragen, willen kinderen graag aandacht en bevestiging dat je van ze houdt.

Aanpassen

Een nieuwe baby vraagt aanpassingen van alle gezinsleden.

  • Soms kunnen de andere kinderen moeilijk begrijpen wat een nieuwe baby betekent voor zichzelf. 
  • Oudere kinderen kunnen zich onzeker voelen over hun plek in het gezin. 
  • Jongere kinderen kunnen boos reageren als je ze niet wilt dragen of met ze wilt spelen zoals ze gewend waren.

Je kinderen voorbereiden op de baby

Je kunt je kinderen al voorbereiden op de komst van een baby in het gezin met behulp van de volgende tips

Voer veranderingen vroeg in
Krijgt je oudere kind een andere kamer of een ander bed? Doe dit dan zo snel mogelijk. Liefst zo ruim mogelijk voor de bevalling. Zo is de link tussen de komst van de baby en de aanpassingen minder aanwezig. Ook als je kind klaar is om zindelijk te worden, doe dat dan liefst zo snel mogelijk of stel het uit tot na de bevalling. Realiseer je dat hij kort na de geboorte weer terug kan vallen in de oude gewoonte en weer (tijdelijk) een luier nodig heeft.

Waar ga je bevallen?
Als je thuis wilt bevallen, vertel hem dan bij wie hij tijdens de bevalling mag spelen. Bereid je kind voor dat jij tijdens de bevalling afwezig bent en wie dan voor hem zorgt. Als je in het ziekenhuis gaat bevallen, laat dan aan je kind zien waar je naartoe gaat. en vertel je kind dat hij je daar kan bezoeken. Misschien wil je dat je kind bij de bevalling is. Bespreek met je verloskundige de mogelijkheden.

De geboorte bekendmaken
Bedenk een speciale manier hoe je oudere kind(eren) kan vertellen dat hij grote zus of broer is geworden. Bijvoorbeeld met een button, T-shirt of een foto van de baby.

Iets kopen voor de baby
Neem je kind mee als je spulletjes gaat kopen voor de baby. Laat je oudste kleertjes of speelgoed kopen. Ook leuk: koop iets wat de nieuwe baby aan je oudste ‘geeft’.

Praat en lees boeken met je kind
Lees samen een boek over het krijgen van een nieuwe baby. Door verhalen begrijpen jonge kinderen meer. Luister naar wat je kind zegt over de gevoelens rond de komst van de baby.

Bezoek andere baby’s
Hebben vrienden of andere familieleden al baby’s? Ga bij hen op bezoek zodat je kind ziet wat die kan verwachten.

Tijdens de borstvoeding
Als je borstvoeding wilt gaan geven, bereid je kind er dan op voor dat dit tijd kost. Bespreek wat je samen kunt doen tijdens het voeden. Bijvoorbeeld muziek luisteren of lezen. Geef je kind tijdens het voeden ook iets te drinken en een tussendoortje.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl