Tijdens de zwangerschap bereid je je voor op je nieuwe rol als ouder. Dit is een praktische voorbereiding: je zorgt dat alles in huis is om na de bevalling voor jezelf en je baby te kunnen zorgen. Daarnaast kan je je op verschillende manieren emotioneel voorbereiden op het ouderschap. Een goede voorbereiding helpt om je een realistisch beeld te vormen van de eerste tijd met je baby.
Je kan je op verschillende manieren voorbereiden op het ouderschap. Vind je het fijn om te lezen? Praat je graag met anderen? Of luister je liever naar een deskundige? Het aanbod is ruim en over elke visie op het ouderschap is informatie te vinden, bijvoorbeeld via:
Er zijn ontzettend veel spullen voor baby’s te koop. Dat maakt het soms moeilijk om te bedenken wat je écht nodig hebt, en wat handige of leuke extra's zijn. De lijst hieronder geeft je een beeld van de basisbenodigdheden voor de eerste weken na de geboorte. Hiermee kan je voor jezelf en je baby zorgen. Je kan deze spullen nieuw kopen, maar veel is ook tweedehands te vinden. Vaak is dit van goede kwaliteit en maar kort gebruikt. Twijfel je over de extra’s die je kan kopen? Vraag jonge ouders in je omgeving wat zij onmisbaar vonden en wat ze uiteindelijk niet hebben gebruikt.
Een kolfapparaat hoef je niet van tevoren te kopen. In de kraamtijd weet je vaak beter welk soort kolf bij jou en jouw situatie past.
Voordat de baby komt, moet of kan je een aantal dingen regelen. Vaak is het belangrijk om dit al vroeg in de zwangerschap te doen. Om deze zaken gaat het:
Het is handig om ook alvast te weten wat je moet regelen als je baby is geboren, en hoe snel je dat moet doen. Om deze zaken gaat het:
Een kind krijgen brengt allerlei uitdagingen met zich mee. Na de geboorte van je baby ben je niet meer alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor dit nieuwe, kwetsbare mensje. Tijdens de zwangerschap bereiden je hersenen zich voor op deze taak. Je wordt bijvoorbeeld extra alert en zorgzaam. Toch vinden veel ouders de zorg voor hun baby eerst spannend. Onzekerheid hoort daarbij. De tips hieronder kunnen helpen bij de voorbereiding op het ouderschap in de eerste weken en maanden.
Vragen over je baby en de opvoeding van je kind kan je op verschillende plekken stellen. Als je net bent bevallen, is je verloskundige je aanspreekpunt. Na zes weken draagt zij de zorg over aan het consultatiebureau. Je hebt dan al kennisgemaakt met het consultatiebureau. Daar sta je automatisch ingeschreven na de aangifte van de geboorte bij de gemeente. Tijdens je bezoeken aan het consultatiebureau kan je vragen stellen over (borst)voeding, slapen, vaccinaties, de behoeften van je baby en de opvoeding. De jeugdarts van het consultatiebureau kan je ook doorverwijzen naar een specialist, als daar een reden voor is. Daarnaast blijft je huisarts altijd een aanspreekpunt, voor vragen met spoed en zonder spoed.
De kennis, ervaring en expertise van verloskundige lifecoaches.