de Verloskundige

Bewegen

Het is goed om minimaal een half uur te bewegen als je zwanger bent. Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt doen.

Sportte je al en ben je zwanger, dan kun je gewoon blijven sporten. Maar houd het wel veilig: luister naar je lichaam en breng je begeleider op de hoogte (als je deze hebt). Als je merkt dat het klachten geeft of als je er doodmoe van wordt, doe het dan rustiger aan of stop ermee. Probeer ook liever niet meer inspanning te leveren dan voor de zwangerschap.
Begin je met sporten? Doe dat dan onder begeleiding. Er zijn voor zwangere vrouwen speciale sportprogramma’s met professionele begeleiding. Zorg dat je voldoende (water) drinkt tijdens het sporten.

Risico- en contactsporten

Sporten waarbij je risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zijn minder verstandig. Denk hierbij aan sporten als hockey, volleybal, skiën en voetbal. Duiken met zuurstofflessen wordt afgeraden. De druk onder water heeft invloed op je zwangerschap. Bovendien heb je een grotere kans op decompressieziekte.

Buikspieroefeningen

Schuine buikspieroefeningen kunnen geen kwaad, zij versterken de spieren die je buik ondersteunen. De oefeningen voor de rechte buikspieren kun je beter overslaan. De opening tussen je buikwand kan groter worden waardoor je buikwand blijvend kan verzwakken.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl