de Verloskundige

Alcohol

Alcohol

Waarom een alcoholvrije zwangerschap?

 • Ben je zwanger? Een alcoholvrije zwangerschap is heel belangrijk voor een gezonde start voor je baby.
  Als je zwanger bent bestaat er namelijk geen ‘veilige hoeveelheid alcohol’ die je kunt drinken. Alleen door helemaal geen alcohol te drinken voorkom je de problemen die de alcohol kan veroorzaken voor de zwangerschap of het ongeboren kind.
 • Als je als zwangere vrouw alcohol drinkt, komt de alcohol via het bloed en het vruchtwater bij het ongeboren kind.
  De hoeveelheid alcohol in het bloed van het ongeboren kind is dan even hoog als dat van de zwangere vrouw. Als je een glas wijn drinkt, is jouw alcoholpromillage ongeveer 0,3. En dat van je baby dus ook! Alcohol kan gedurende de hele zwangerschap het ongeboren kind bereiken. Dus ook wanneer de placenta nog niet is ontwikkeld of als je nog niet weet dat je zwanger bent.
 • Alcohol heeft op een baby een heel ander effect dan op een volwassene.
  De lever van een baby kan de alcohol nog niet afbreken. De afbraak gebeurt onder andere in de hersenen. Alcohol blijft daarom langer in het bloed van de baby dan in het bloed van de moeder. Daar komt bij dat een ongeboren baby negen maanden lang volop in ontwikkeling is. Die ontwikkeling kan worden verstoord door alcohol. Daarom is een alcoholvrije zwangerschap beter.

Voordelen van een alcoholvrije zwangerschap
Het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap brengt verschillende risico’s met zich mee. Deze risico’s hangen af van de hoeveelheid alcohol. En ook in welke ontwikkelingsfase het kind is op het moment dat jij drinkt. Als je stopt met het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap vermindert dat de kans* op:

 • een miskraam
 • een te vroeg geboren of te lichte baby (die daardoor zwakker is)
 • aangeboren gezichtsafwijkingen, zoals smalle oogspleten, een platte neus en een dunne bovenlip
 • schade aan organen, zoals de lever en het hart- en vaatstelsel
 • hersenschade: door de hersenschade kun je bij een kind afwijkingen zien, zoals een lager IQ, leerproblemen, sociale problemen, hyperactiviteit of gedragsproblemen
 • het Foetal Alcohol Spectrum Disorder (FASD). Meer lezen over FASD? Kijk op fasstichting.nl.

  *Dit ten opzichte van vrouwen die wel drinken tijdens de zwangerschap.

  Adviezen voor een alcoholvrije zwangerschap

  • Misschien is een alcoholvrije zwangerschap niet zo makkelijk vol te houden als je had verwacht of zie je er bij sommige situaties tegenop.
   Praat er over met je partner of andere naasten. Steun uit je omgeving kan je helpen bij het volhouden van een alcoholvrije zwangerschap. Het kan helpen om voor jezelf te bedenken welke steun jij nodig hebt. Vraag dit aan je partner, familie en vrienden. Je kunt bijvoorbeeld je partner vragen om geen alcohol in huis te halen. Of aan familie en vrienden om tijdens een etentje of feestje samen geen alcohol te drinken. Daarnaast kan je vriendinnen of vrouwen van de zwangerschapscursus om tips vragen.
  • Het is sowieso goed om met je huisarts, je verloskundige of gynaecoloog te spreken over alcoholgebruik vóór, tijdens en na de zwangerschap.
   Als het goed is, beginnen ze er zelf over. Zij kunnen jou helpen met informatie, tips en met het vinden van goede begeleiding. Je kunt ook bellen naar de Alcohol Infolijn (0900-1995). Deze behandelt alle informatie vertrouwelijk. Deskundige medewerkers geven je meer informatie en advies.
  • Bereid je goed voor: Het is goed om vooraf na te denken over situaties waarin je het misschien lastig vindt om geen alcohol te drinken.
   Dan ben je alvast voorbereid als deze situaties zich voordoen. Bedenk wat je op die momenten gaat doen. Of hoe je gaat reageren als iemand jou alcohol aanbiedt. Bedenk een andere manier om jezelf even te verwennen. Neem bijvoorbeeld een lekker bad of zorg voor een alcoholvrije cocktail als je toch iets te vieren hebt.
  • Wil je als alternatief een alcoholvrij drankje drinken?
   Let dan op dat er echt 0.0% alcohol op het etiket staat.

  Wat als je toch alcohol hebt gedronken tijdens de zwangerschap?
  Dat betekent niet meteen dat je kind hiervan blijvende schade oploopt. Hoe groot die kans is, hangt af van meerdere factoren:

  • van de hoeveelheid alcohol die je hebt gedronken,
  • van de ontwikkelingen die op dat moment bij het kind plaatsvinden,
  • en van jou en je kind, want iedere moeder en ieder kind reageren weer anders op alcohol.

  Over het algemeen geldt dat hoe meer je drinkt, hoe meer risico je kind heeft op blijvende schade. Heb je wat gedronken tijdens je zwangerschap? Dan is het alsnog goed om de rest van je zwangerschap alcoholvrij voort te zetten. Zo voorkom je verdere risico’s. Het is nooit te laat om te stoppen!

  Maak je je hier toch zorgen over? Dan is het verstandig dit te bespreken met jouw verloskundige.

  Ook alcoholvrij borstvoeding geven
  Ook na de bevalling is het advies om geen alcohol te drinken. De alcohol verspreidt zich namelijk over al je lichaamsvocht. En dus ook in de borstvoeding.

  Het duurt ongeveer 3 uur voordat één glas bier, wijn of sterke drank helemaal uit je lichaam is en dus uit de moedermelk is verdwenen. Als je kort voor het voeden alcohol hebt gedronken, drinkt je baby dus ook alcohol. Dit kan schadelijk zijn voor de baby. Bovendien gaan baby’s door alcohol minder moedermelk drinken. Ook raakt hun slaapritme door alcohol verstoord. Het is daarom belangrijk dat een baby geen alcohol binnen krijgt via de borstvoeding.

  Daarnaast is het mogelijk dat je borstvoeding minder goed op gang komt (of blijft) als je alcohol drinkt. Dat oud bruin bier goed zou zijn voor het zog (de moedermelk) is een fabel en klopt dus niet. Let op: het gebruik van alcohol kan jouw vermogen om voor je baby te zorgen ook sterk beïnvloeden.

  Wil je toch wat alcohol drinken? Wacht dan pér glas 3 uur voordat je weer borstvoeding geeft. Dus 2 glazen drinken betekent 6 uur wachten. Kolf je de melk in deze periode af, dan kun je die niet meer gebruiken.

  Meer informatie

  • Kijk voor filmpjes en meer informatie over de risico’s van alcoholgebruik vóór, tijdens en na de zwangerschap op alcoholinfo.nl.
  • De gratis cursus Alcoholvrij zwanger is bedoeld voor alle zwangere vrouwen die meer willen weten over alcohol tijdens de zwangerschap. In deze cursus krijg je informatie, zijn er filmpjes, vragen en persoonlijke adviezen.

  Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

  Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

  Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

  Neem dan contact op met een verloskundige.

  Over deverloskundige.nl

  Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

  Naar knov.nl