de Verloskundige

Schadelijke stoffen

Probeer in de zwangerschap contact met schadelijke stoffen te vermijden

Schadelijke stoffen

Je komt dagelijks regelmatig in aanraking met chemische stoffen.Deze stoffen kunnen hormoonverstorend zijn. Als je zwanger bent, is het belangrijk om bewust om te gaan met chemische stoffen. Je baby is gevoelig voor deze invloeden van buitenaf. Niet alle chemische stoffen zijn schadelijk. Dit hangt af van de soort stof en de hoeveelheid waaraan je wordt blootgesteld.

Etiketten lezen en huis luchten
Lees daarom altijd de etiketten van chemische stoffen in bijvoorbeeld schoonheidsproducten of doe-het-zelf producten. Probeer contact met dit soort producten zo veel mogelijk te beperken. Verder is het belangrijk om je woonruimte regelmatig te ventileren, bijvoorbeeld door ramen of ventilatieroosters open te zetten.

Schadelijke stoffen vermijden
Contact met de volgende stoffen moet je zo veel mogelijk proberen te vermijden:

  • nagellakremover met aceton
  • verf met terpentine
  • haarverf
  • chemische stoffen via de lucht van bijvoorbeeld nieuwe vloerbedekking of een pas geverfde muur
  • ongediertebestrijdingsmiddelen 
  • chemicaliën (zoals foto-ontwikkelvloeistoffen)

Kattenbak en tuinieren

In uitwerpselen van (vooral jonge) katten komt een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Toxoplasmose kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bij het verschonen van de kattenbak en het werken in de tuin is het belangrijk handschoenen te dragen. Beter nog: laat liever iemand anders de kattenbak verschonen. Ook een zandbak kan een bron zijn van toxoplasmose. Besmetting tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor de baby. Als je eerder toxoplasmose hebt gehad, ben je tegen deze ziekte beschermd.

Waarzitwatin.nl

Misschien vraag je je al af of je babykleertjes moet wassen of twijfel je of je de babykamer wel moet schilderen tijdens je zwangerschap? De meeste producten kun je gewoon veilig gebruiken, ook als je zwanger bent. Twijfel je en ben je opzoek naar betrouwbare informatie? Dan kan de website www.waarzitwatin.nl van VeiligheidNL en het RIVM je misschien helpen. Deze website biedt betrouwbare informatie over verschillende (hormoonverstorende) stoffen en producten. Zo kun je zelf een bewuste keuze maken of je een product wel of niet wilt gebruiken.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl