de Verloskundige

Medicijnen

Tijdens de zwangerschap moet je zorgvuldig zijn met het gebruik van medicijnen. Sommige stoffen hebben namelijk al vroeg in de zwangerschap invloed op de ontwikkeling van de baby. Vertel je verloskundige welke medicijnen je gebruikt. Het is ook belangrijk je (huis)arts, de apotheek en de tandarts te zeggen dat je zwanger bent. Bij pijnklachten kun je paracetamol gebruiken. In de bijsluiter staat altijd hoeveel je mag gebruiken. Denk ook na over andere methoden om pijn te verminderen, bijvoorbeeld rust nemen/slapen/vroeg naar bed. Overleg bij regelmatig gebruik van paracetamol met je verloskundige en/of huisarts. Gebruik andere pijnstillers alleen na overleg met je huisarts. Een verdoving voor een behandeling door de tandarts is geen probleem.

SSRI’s (antidepressiva)

Ben je zwanger en gebruik je antidepressiva, dan is het verstandig hier niet zomaar mee stoppen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor jou en de baby. Als je stopt met de medicijnen is er een hoge kans op een terugval van de depressie of angststoornis. Een depressie tijdens de zwangerschap verhoogt namelijk de kans op een te laag geboortegewicht en een vroeggeboorte. Bij te vroeg geboren baby's is het risico op hart- en vaatziekten op latere leeftijd verhoogd. Ook is bekend dat depressieve vrouwen na de bevalling vaak moeilijker contact maken met hun baby.

Door het gebruik van SSRI’s tijdens de zwangerschap heeft de baby een kleine kans op een aangeboren hartafwijking. Na de geboorte is er kans op ontwenningsverschijnselen. Ook is er een kleine kans op ademhalingsproblemen, dit is vooral zo als na 20 weken zwangerschap nog antidepressiva is geslikt. Pas bevallen vrouwen en hun baby blijven daarom vaak ter observatie in het ziekenhuis in verband met eventuele ontwenningsverschijnselen. Meestal is het advies minimaal twaalf uur te blijven, dit kan ook langer zijn, zoals een dag of twee dagen.

De risico's wegen dan ook niet op tegen de gevolgen die het stoppen met het medicijngebruik heeft voor jou én de baby.

POP-poli

De verloskundige kan je doorverwijzen naar een POP-poli. POP staat voor Psychiatrie Obstetrie Pediatrie en wordt meestal aangeboden vanuit het ziekenhuis. Op de POP-poli worden onder andere de risico’s en het advies over de psychiatrische medicatie besproken.

Meer informatie

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl