de Verloskundige

Vruchtwaterpunctie

Bij een vruchtwaterpunctie wordt er vruchtwater uit de baarmoeder gehaald om cellen uit het vruchtwater te onderzoeken. Met deze test wordt vastgesteld of de baby een chromosoomafwijking heeft, zoals het syndroom van Down. Ook kan er worden vastgesteld of de baby een aangeboren afwijking heeft, zoals een open ruggetje.

De vruchtwaterpunctie

De vruchtwaterpunctie vindt rond de 15-16 weken zwangerschap plaats. Als je wilt, kun je meekijken op de echo. Met de echo wordt de exacte prikplaats bepaald. Dan wordt met een naald via de buikwand wat vruchtwater opgezogen. Het prikken is eventjes pijnlijk, het opzuigen niet. Het vruchtwater dat wordt afgenomen (ongeveer 15-20 ml) wordt snel weer aangemaakt door het lichaam. Na de ingreep kun je een tot twee dagen wat last hebben van een menstruatieachtige pijn of een trekkerig gevoel bij de onderbuik.

De uitslag

De uitslag is ongeveer na 3 weken bekend. Dit kan per persoon verschillen omdat de opgezogen cellen worden gekweekt en de kweekperiode bij iedereen verschilt. Soms kan er geen betrouwbare uitslag worden gegeven omdat er te weinig vruchtwater is opgezogen of de chromosomen niet kunnen worden onderzocht. Dit hoor je na 10 tot 14 dagen. Je kunt dan kiezen voor een nieuwe vruchtwaterpunctie.

Betrouwbaarheid

De vruchtwaterpunctie is in principe de meest betrouwbare test om een diagnose te en geeft een iets kleinere kans op een miskraam. Een nadeel is dat het onderzoek later in de zwangerschap plaatsvindt dan de vlokkentest. Bovendien duurt de uitslag langer dan die van een vlokkentest.

Risico

Van de 300 vrouwen die een vruchtwaterpunctie laten doen, krijgt 1 van hen een miskraam door de punctie (dit is een kans van 1:300).

Nadelen

Een vruchtwaterpunctie wordt in de 15e-16e zwangerschapsweek uitgevoerd. Als je 2 tot 3 weken later de uitslag krijgt, dan heb je de baby vaak al gevoeld of heb je het zwangerschapsnieuws al gedeeld. Of mensen hebben misschien al gezien dat je zwanger bent. Als de zwangerschap wordt afgebroken, zijn vragen dan ook vaak onvermijdelijk. Als je besluit de zwangerschap af te breken, kan dat alleen door de bevalling op te wekken.

Ondersteuning van je verloskundige

Bij het maken van je keuze om wel of geen vruchtwaterpunctie te laten uitvoeren, kun je altijd rekenen op de ondersteuning van je verloskundige. Zij licht jou en je partner voor en adviseert over het wel of niet laten uitvoeren van prenatale screening.

Ervaring vruchtwaterpunctie

Barbara (40): 'Vanwege mijn medische indicatie kreeg ik een vruchtwaterpunctie aangeboden. Na wikken en wegen heb ik toch bewust gekozen om de te laten uitvoeren. Mijn man en ik wilden weten waar we aan toe zijn. We durfden nog niet verder te denken. De vruchtwaterpunctie op zich ging prima. De dagen erna vond ik erg spannend: stel je voor dat ik een miskraam zou krijgen. Heel rustig aan gedaan en gelukkig bleef onze zoon liggen. Na een paar weken angstig wachten op de uitslag bleek alles gelukkig goed met onze zoon! Ik weet wel dat er nog een kans is op een andere niet-geteste afwijking, maar ik voel me nu wel geruster. Over 3 weken ben ik uitgeteld."

Meer informatie

Wil je meer informatie over de vruchtwaterpunctie kijk dan op de volgende website

www.prenatalescreening.nl

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl