Je vliezen kunnen uit zichzelf breken of door je verloskundige gebroken worden.
De vliezen en het vruchtwater beschermen de baby en kunnen helpen bij het openen van je baarmoedermond (de ontsluiting). Er kunnen redenen zijn om je vliezen te laten breken, bijvoorbeeld als de weeën afzwakken of als de ontsluiting onvoldoende doorzet.
Als je vliezen uit zichzelf breken kun je een ‘plopje’ voelen. Hierna voel je het warme vruchtwater lopen. Als je verloskundige de vliezen in overleg met jou breekt, wordt dit met een ‘amniotoom’ gedaan: een (plastic) stokje met een haakje eraan. Tijdens een inwendig onderzoek zijn hiermee de vliezen te breken. Meestal voel je wel het inwendig onderzoek, maar het vliezen breken geeft geen pijn. Ook de baby voelt geen pijn.
De hoeveelheid vruchtwater die naar buiten komt verschilt. Soms is het maar een klein golfje en andere keren blijft het vruchtwater stromen. Vaak wordt het minder als het hoofdje van de baby dieper in het bekken komt. De moederkoek (placenta) blijft vruchtwater aanmaken. De baby komt hierdoor niet ‘droog’ te liggen.
Als je vliezen breken is het goed om naar de kleur van het vruchtwater te kijken. Vaak is het helder. Er kunnen witte vlokjes in zitten of een klein beetje bloed, dat is normaal. Als het vruchtwater groen of bruin is, heeft de baby in het vruchtwater gepoept. Dit wordt meconiumhoudend vruchtwater genoemd en is een reden om de conditie van de baby extra in de gaten te houden. Dat wordt in het ziekenhuis gedaan met een cardiotocogram (CTG).
Als je twijfelt over de kleur van het vruchtwater, neem dan direct contact op met je verloskundige. Probeer wat vruchtwater op te vangen, bijvoorbeeld in een glas of bakje. Ook kun je een wit hydrofiel washandje in je ondergoed doen, zodat de kleur van het vruchtwater goed te beoordelen is.
Als de vliezen gebroken zijn is er een kans op een infectie. Deze kans wordt groter als het langer duurt voordat de weeën komen nadat de vliezen gebroken zijn. Het advies is om niet in bad te gaan. Gebruik ook geen tampons. Bij veel vrouwen (75%) beginnen de weeën binnen 24 uur na het breken van de vliezen spontaan. Bij 90% van de vrouwen zijn de weeën in de eerste 48 uur begonnen.
Je verloskundige bespreekt met je of en wanneer een controle in het ziekenhuis nodig is. Ook krijg je advies waar je op moet letten en hoe vaak je je temperatuur moet meten.
Je verloskundige heeft in de zwangerschap advies gegeven over wanneer je moet bellen bij gebroken vliezen. Als het vruchtwater helder is, het hoofdje van je baby ingedaald, de baby goed beweegt en jij je goed voelt is het geen probleem om af te wachten voordat je overlegt met je verloskundige.
Er zijn situaties waarin je verloskundige graag snel wil weten dat je vliezen gebroken zijn. Dit is bijvoorbeeld zo als het hoofdje van de baby nog helemaal niet ingedaald is.
Ben je zwanger of heb je een kinderwens?
Neem dan contact op met een verloskundige.
Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.
Naar knov.nl Naar knov.nl