de Verloskundige

De placenta

Het wordt weer rustig in je buik en je hebt nu tijd om bij te komen. De baarmoeder trekt samen om de placenta los te maken en om te voorkomen dat je veel bloed verliest. Dit kan aanvoelen als een wee, en wordt dan ook een ‘nawee’ genoemd.

Je verloskundige kan controleren of de placenta los ligt, bijvoorbeeld door de navelstreng een beetje op spanning te houden terwijl ze aan je buik voelt. Als de placenta los ligt, komt deze naar buiten door nog een keer mee te persen. De verloskundige voelt hierbij aan je buik en geeft zo nodig wat tegendruk. Meestal komen dan de placenta, de navelstreng en de vliezen naar buiten. Hierbij voel je weer even druk op je vagina, dit is vaak heel kort. Meestal is het een opluchting als de placenta ook geboren is. Met de placenta komt wat bloed mee. Dit is normaal en wordt minder als je baarmoeder goed samentrekt. Je verloskundige houdt het bloedverlies en het samentrekken van de baarmoeder in de gaten.

Vaak komt de placenta binnen een half uur na de geboorte. Als de placenta (nog) niet komt kan de verloskundige adviseren om medicijnen (oxytocine) te geven en je blaas te legen. Afhankelijk van hoeveel bloed je verliest en hoe het verder met je gaat is het mogelijk om af te wachten. Het kan ook nodig zijn je naar de gynaecoloog, arts of verloskundige van het ziekenhuis te verwijzen voor verdere behandeling. Er kunnen bijvoorbeeld extra medicijnen gegeven worden. Soms is het nodig de placenta op de operatiekamer te verwijderen.

Doorknippen navelstreng

Als de hartslag van de baby niet meer te voelen is in de navelstreng, kan die worden doorgeknipt.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl