de Verloskundige

Vliezen breken

Als je bevalling niet spontaan op gang komt is het mogelijk om bij 41 weken en vijf of zes dagen de vliezen te laten breken door jouw eigen verloskundige.

Hiervoor moet je al wel een beetje ontsluiting hebben. De kans dat na het breken van de vliezen de bevalling op gang komt is groot (60-80%). Vrouwen die al een keer eerder vaginaal zijn bevallen hebben de grootste kans (80%).
Het voordeel van het breken van de vliezen door de verloskundige is dat de kans groot is dat je met je eigen verloskundige kan bevallen op de plek waar jij je prettig voelt (thuis, poliklinisch of in een geboortecentrum). Ook verklein je de kans dat de bevalling door middel van een infuus op gang moet worden gebracht.

Een bevalling die door een infuus op gang moet worden gebracht, wordt door de meeste vrouwen pijnijker ervaren. Daardoor wordt er vaker voor pijnstilling gekozen. Kiezen voor een bepaald soort pijnstilling brengt altijd bepaalde risico’s met zich mee.

Mocht je geen weeën krijgen na het breken van de vliezen, zal in overleg met jou na een aantal uur (vaak 8-24 uur) een verwijzing plaatsvinden naar het ziekenhuis om daar met een infuus de weeën op te wekken om de bevalling verder op gang te brengen.

Vraag bij je verloskundige naar de mogelijkheden en meer informatie over het breken van de vliezen bij 41 weken en vijf of zes dagen.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl