de Verloskundige

Inleiden

Als je overtijd bent, dan kan je worden ingeleid (de bevalling wordt dan kunstmatig opgewekt). Je kan worden ingeleid als je langer zwanger bent dan 42 weken of als het niet goed gaat met jou of je baby. Je verloskundige verwijst je dan door naar verloskundig team in het ziekenhuis waar een gynaecoloog en verloskundige deel van uit maken om je te laten inleiden. Dit betekent dat je in het ziekenhuis moet bevallen met een medische indicatie. Voorafgaand aan de inleiding heb je een controle door een verloskundige of een andere zorgverlener uit het ziekenhuis. Deze verloskundige controleert jouw conditie en die van je baby. Ook informeert zij je over de inleiding en zij verricht een inwendig onderzoek.

Als de baarmoedermond nog helemaal niet rijp is, dan wordt de inleiding gestart door vaginale tabletten of een ballonkatheter (een ballonnetje dat wordt opgeblazen in je baarmoedermond). Als de baarmoedermond rijper is, is er sprake van ontsluiting (je hebt dan 1-2 centimeter) , dan wordt de inleiding gestart door het kunstmatig breken van vliezen door de verloskundige of andere zorgverlener.

Soms kan het dan nog even duren voordat je gaat bevallen. Het verloop van een inleiding kan erg verschillen qua duur. Als je baarmoedermond bij het inwendig onderzoek onrijp is, kan de inleiding enkele dagen duren. Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.

Meer weten over inleiden, zoals de voor- en nadelen en de voorbereiding? Bekijk dan eens de filmpjes die hierover zijn verschenen. Ze zijn er in het Nederlands, Engels en Arabisch.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl