Als de bevalling begint voordat je 37 weken zwanger bent, heet dit vroeggeboorte. Verloskundigen en artsen spreken ook wel over een premature of preterme bevalling.
Je kunt vooraf niet weten of je te vroeg gaat bevallen. Als je al eerder een vroeggeboorte hebt gehad is de kans wel groter dat dit opnieuw gebeurt. Sommige tekenen van vroeggeboorte lijken op ‘gewone’ zwangerschapsklachten:
Bel je verloskundige of andere zorgverlener als je (één van) bovenstaande klachten hebt of als je bezorgd bent.
Als de bevalling begonnen lijkt, is het advies naar het ziekenhuis te gaan voor controle. Hoe het verder gaat is onder andere afhankelijk van hoe ver je zwanger bent. Onder de 34 weken zwangerschapsduur wordt geprobeerd de bevalling af te remmen. Ook kan het nodig zijn om medicijnen te krijgen om de rijping van de longen van de baby te bevorderen. Na 34 weken wordt de bevalling niet meer geremd. Onder de 32 weken zwangerschapsduur word je meestal opgenomen in (of overgeplaatst naar) een academisch ziekenhuis.
Baby’s geboren voor 37 weken zwangerschap moeten vaker opgenomen worden in het ziekenhuis op de couveuseafdeling. Wat nodig is aan ondersteuning hangt erg af van de zwangerschapsduur waarbij de baby geboren is en hoe de start van de baby is.
Te vroeg geboren baby’s hebben meer kans op:
Ben je zwanger of heb je een kinderwens?
Neem dan contact op met een verloskundige.
Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.
Naar knov.nl Naar knov.nl