de Verloskundige

Film: Inleiden

Als je wordt ingeleid, verwijst je verloskundige je door naar een verloskundig team in het ziekenhuis waar een gynaecoloog en verloskundige deel van uit maken om je in te leiden. Dit betekent dat je in het ziekenhuis moet bevallen met een medische indicatie. Voorafgaand aan de inleiding heb je een controle door een verloskundige of een andere zorgverlener uit het ziekenhuis.

Voorafgaand aan de inleiding zal de verloskundigen in het ziekenhuis nagaan hoe ver je bent met bevallen. Dit doet zij door je te toucheren. Tijdens het toucheren voelt zij of je baarmoedermond rijp is. Als de baarmoedermond nog niet helemaal rijp is, dan wordt deze met één van de volgende manieren rijp gemaakt:

  • Een ballonkatheter (een ballonnetje dat wordt via een slangetje opgeblazen in je baarmoedermond).
  • Vaginale gel (de gel wordt door de verloskundige in de vagina ingebracht
  • Vaginale tabletten (tabletten die je gewoon kunt slikken)
  • Een veter (Aan het einde van deze veter zit een tablet met hormonen die in de baarmoedermond wordt ingebracht. De hormonen zorgen ook in dit geval voor het rijpen van de baarmoedermond)

Als de baarmoedermond rijp is, wordt er een hartfilmpje van je ongeboren kindje gemaakt (een CTG). Je krijgt een infuus met weeënopwekkers (syntocinon) en je vliezen worden gebroken. Meestal komen de weeën dan op gang, maar het kan nog wel een paar uur duren voordat je baby is geboren.

Het filmpje ‘inleiden’ laat je stap voor stap alle manieren van inleiden zien.

De voorlichtingsfilm is ontwikkeld door de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV), in samenwerking met verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgers en andere geboortezorgprofessionals.

Deze film is een onderdeel van de filmreeks 'Zwanger in Nederland'.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl