de Verloskundige

Werken

Denk je erover na om kinderen te krijgen of ben je zwanger? Dan is het belangrijk om ook goed na te denken over de risico’s op je werk. Als er op je werk risico’s zijn, dan is het nodig om beschermende maatregelen te nemen. Ga hierover in gesprek met je bedrijfsarts. Heb je geen bedrijfsarts op je werk? Praat er dan over met je huisarts, verloskundige of leidinggevende.

Vóór de zwangerschap

Denk je erover na om kinderen te krijgen? Denk dan ook na over de eventuele risico’s op je werk. Je kunt bijvoorbeeld door bepaalde werkzaamheden minder vruchtbaar worden. Als je als vrouw ontdekt dat je in verwachting bent dan is de ontwikkeling van de organen van je baby al in volle gang. Het is daarom verstandig om het liefst vóór de zwangerschap al beschermende maatregelen te nemen. 

Tijdens de zwangerschap

In de eerste drie maanden van je zwangerschap is je ongeboren baby erg kwetsbaar. De kans op een aangeboren afwijking is dan het grootst. De schadelijke effecten van straling, chemische stoffen en infecties ontstaan vooral in deze eerste periode. Maar ook in de maanden daarna kan de gezondheid van je baby gevaar lopen door situaties op je werk. Dat geldt bijvoorbeeld voor het werken in ploegendienst, lawaai of lichamelijk zwaar werk. Pas daarom gedurende je hele zwangerschap goed op voor de risico’s op je werk.

​Na de zwangerschap

Als je borstvoeding geeft, kun je met sommige gevaarlijke stoffen beter niet in contact komen. Je baby kan deze stoffen namelijk via de moedermelk binnen krijgen. Ook infecties kun je via borstvoeding doorgeven aan je baby. Geef je borstvoeding en kom je in contact met gevaarlijke stoffen? Of twijfel je hierover? Vraag dan advies aan je bedrijfsarts. Of praat hierover met je huisarts, verloskundige of leidinggevende.

Folder ‘Denk na over de risico’s op het werk’

Kinderen krijgen? Denk na over de risico’s op je werk met behulp van de folder ‘Risico’s op het werk’.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl