Tijdens de eerste 8 dagen na de geboorte hebben jullie recht op minimaal 24 uur kraamzorg. Dat wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering, maar je betaalt wel een eigen bijdrage. We raden aan om je kraamzorg op tijd aan te vragen, want sommige kraamzorgaanbieders zitten al vroeg vol.
Kraamzorg is de naam voor de begeleiding die jij en je partner krijgen tijdens de eerste dagen na de geboorte van jullie kind. Er komt een kraamverzorgende bij jullie thuis om uitleg en advies te geven. Bijvoorbeeld over de veiligheid, voeding en verzorging van jullie baby.
Een kraamverzorgende kan jullie bij meerdere dingen helpen, zoals:
Kraamverzorgenden zijn er in de eerste plaats om jou en je partner te begeleiden. Ze helpen ook met kleine huishoudelijke taken die nodig zijn voor jouw hygiëne en die van je baby. Maar let op: het is geen huishoudelijke hulp. Verwacht dus niet dat je kraamverzorgende de woonkamer dweilt, de planten water geeft of de ramen wast.
Je moet zelf jouw kraamzorg regelen. We raden je aan om dit snel te doen, het liefst al voordat je 8 weken zwanger bent. Sommige kraamzorgaanbieders zitten al vroeg vol, dus hoe eerder je je aanmeldt hoe beter. Aanmelden gaat vaak makkelijk door te bellen of via de website.
Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49 uur. Om te bepalen hoeveel uur kraamzorg jij precies krijgt, heb je rond week 30 van je zwangerschap een gesprek met het kraamzorgbureau. Het aantal uren dat jullie afspreken, wordt verdeeld over de eerste 8 dagen na de geboorte.
Als het nodig is, krijg je extra uren kraamzorg. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je een zware bevalling hebt gehad of als de borstvoeding moeilijk op gang komt. Je hebt dan recht op maximaal 80 uur kraamzorg. De verloskundige en kraamverzorgende overleggen dit met jou tijdens je kraamweek.
Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Je moet zelf een eigen bijdrage betalen. Vraag bij je zorgverzekeraar hoeveel de eigen bijdrage per uur is. Als je aanvullende verzekeringen hebt, wordt de eigen bijdrage vaak voor een deel vergoed. We raden aan om de voorwaarden van je zorgverzekering na te kijken, of om contact op te nemen met je zorgverzekeraar voor meer informatie.
Bij het kiezen van een kraamzorgaanbieder zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten:
Is jouw kraamverzorgende al begonnen en merk je dat je je niet op je gemak voelt? Bespreek dit met de kraamverzorgende en kijk of je je na dit gesprek beter voelt. Voel je je nog steeds niet prettig? Geef dit aan bij jouw kraamzorgaanbieder en zoek samen naar een oplossing. Je kunt ook om een andere kraamverzorgende vragen.
informatie van de Rijksoverheid.