De eerste weken na de geboorte staan in het teken van elkaar leren kennen. Soms voelt het direct vertrouwd. Maar het is ook normaal als het wennen aan elkaar even duurt. Geef het tijd, het komt vanzelf. Zorgen voor een baby kan spannend zijn, zeker als het de eerste keer is. De verloskundige, kraamverzorgende, huisarts en het consultatiebureau staan klaar om je te helpen.
De eerste tijd na de bevalling heet de kraamperiode of kraamtijd. Iedereen ervaart die tijd anders. De een voelt zich vooral blij, verliefd en gelukkig. De ander voelt zich vaak onzeker, angstig en verdrietig. Er is geen goed of fout: het zijn allemaal gevoelens die kunnen horen bij het nieuwe ouderschap. Vaak wisselen deze gevoelens elkaar af.
De weken na de bevalling staan in het teken van elkaar leren kennen. Sommige ouders voelen zich gelijk vertrouwd met hun baby. Maar het kan ook even duren tot het moedergevoel komt, of tot je liefde voelt. Het is normaal dat je niet altijd precies weet wat je baby wil, of wat je moet doen. Dat ben je aan het leren. Neem de tijd om je baby te ontdekken en te gaan begrijpen. Je mag altijd om hulp vragen. Je verloskundige en de kraamverzorgende kunnen veel vragen beantwoorden. De huisarts en het consultatiebureau zijn er. Je staat er niet alleen voor.
Je baby is de eerste weken vooral bezig met drinken en slapen (en plassen en poepen, natuurlijk). Eigenlijk zijn die dingen ook het belangrijkst voor jou. Je bent net zwanger geweest en bevallen. Door zelf ook veel te rusten en goed te eten en drinken, help je je herstel.
Voeden en drinken aan de borst: jij en je baby moeten leren hoe dit werkt. Jullie doen het samen en moeten aan elkaar wennen. Ook als je al eerder borstvoeding hebt gegeven, kan het onwennig zijn met een andere baby. Deze kan andere voorkeuren en manieren hebben. Als jullie de tijd nemen om het rustig samen uit te zoeken, lukt het meestal vanzelf. Heb je een partner, dan kan die je helpen. Bijvoorbeeld door:
Je verloskundige is er om je te begeleiden bij de borstvoeding. Deze kan informatie, tips en advies geven en met je meekijken. Ook de kraamverzorgende kan je helpen als je vragen hebt of ergens last van hebt.
Als het nodig is, kan je hulp vragen van een lactatiekundige. Dit is een hulpverlener die is gespecialiseerd in borstvoeding. Deze kan bij je thuis komen wanneer er extra aandacht nodig is voor de borstvoeding, bijvoorbeeld bij sommige problemen. De lactatiekundige kan samen met jou zoeken naar oplossingen om de borstvoeding makkelijker en fijner te maken.
Net als je weet wanneer je baby ongeveer wil drinken, kunnen er regeldagen komen. Dan wil je baby opeens meer drinken en op andere momenten. Dit gebeurt vaak tien dagen, zes weken en drie maanden na de bevalling. Zo wordt de aanmaak van jouw melk aangepast aan de behoefte van je baby, die verandert doordat hij groter groeit.
verloskundige kennis en expertise.