de Verloskundige

CenteringZwangerschap

Als je zwanger bent verandert er veel. Je baby ontwikkelt zich en je lichaam verandert. Maar dat niet alleen. De zwangerschap is vaak ook een periode waarin je andere keuzes gaat maken. Waar en hoe wil je bevallen? Welke voeding ga je je baby straks geven? Ga je meer of minder werken? Zo zijn er nog veel meer dingen waar je over moet nadenken. En natuurlijk wil je ook graag weten of je baby goed groeit en de andere medische controles goed zijn.

CenteringZwangerschap is een programma dat de medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd combineert. Daarnaast is er ook tijd om al je vragen te stellen en je ervaringen te delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.

Het eerste gesprek

Bij CenteringZwangerschap vindt het eerste gesprek (consult) individueel plaats. Tijdens dit gesprek stelt de verloskundige gerichte vragen over bijvoorbeeld: je gezondheid, je leefstijl en de gezondheid van je partner en familieleden.

Na het eerste gesprek

De controles daarna worden niet meer individueel, maar in groepsverband aangeboden. Je vormt samen met een groep vrouwen, die ongeveer in dezelfde periode zijn uitgerekend, een sessiegroep. Tijdens een sessie wordt de medische zorg, zoals controle van de bloeddruk en de groei van de baby, besproken. In een sessie ga je in gesprek met vrouwen die hun zwangerschap allemaal op een andere manier kunnen ervaren en beleven. Hierin ondersteun je elkaar. Daarnaast leer je hoe je op een gezonde manier je zwangerschap kunt doorlopen. De sessies vinden plaats in een groep van 8 tot 12 vrouwen.

Tijdens de sessies speel je zelf een grote rol in je eigen zorgproces: Je leert zelf je bloeddruk te meten, jezelf te wegen en je eigen dossier bij te houden.

Begeleiding

Een groep wordt begeleid door twee vaste personen: Een verloskundige en een andere
beroepsbeoefenaar uit de gezondheidszorg. Dit kan bijvoorbeeld een praktijkassistente, een doula (een professional die je op natuurlijke wijze ondersteunt tijdens de zwangerschap en bevalling zonder medische-ondersteuning), lactatiekundige (zij begeleidt moeders bij alle aspecten van borstvoeding) of een kraamverzorgster zijn.

De bijeenkomsten vinden altijd plaats op vastgestelde dagen en tijden. Deze zijn vooraf bekend tot aan het einde van je zwangerschap. De bijeenkomsten duren ongeveer 2 uur per bijeenkomst. Dit is veel langer dan het (eerste) persoonlijke gesprek. Deze duurt gemiddeld 15 minuten. Daardoor is de interactietijd tussen de zorgverlener en de zwangere groter is en is het beter mogelijk meer en uitgebreider factoren te bespreken die van invloed zijn op de zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind.

Meer informatie

Het aantal verloskundigenpraktijken dat CenteringZwangerschap aanbiedt groeit hard. Vraag je verloskundige om meer informatie of bekijk de website CenteringZwangerschap.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl