de Verloskundige

Continue begeleiding

Continue begeleiding betekent dat vrouwen, vanaf het moment dat de bevalling begonnen is, begeleid worden door een verloskundige en/of een kraamverzorgende. Vrouwen die continue begeleiding krijgen kijken meer tevreden terug op hun bevalling, hebben minder behoefte aan pijnstilling zoals een ruggenprik, hebben minder vaak een kunstverlossing of een keizersnede en bevallen sneller!

Tijdens het gesprek over de bevalling zal de verloskundige uitleggen hoe continue begeleiding werkt. De verloskundige zal vertellen dat je haar moet bellen zodra jij denkt dat de bevalling begonnen is. Zij zal dan bij jou langskomen en vragen hoe het met je gaat. Bovendien zal zij lichamelijke controles doen om na te gaan hoe het met jou en je kind gaat. Vervolgens bespreekt zij aan welke begeleiding jullie behoefte hebben. Afhankelijk van jou wensen en hoe ver je met de bevalling bent, zal de verloskundige en/of kraamverzorgende bij je blijven om je te helpen en te ondersteunen. Dit betekent niet dat zij voortdurend bij jou in de kamer is. Als je dat fijner vindt dan kan zij ook ergens anders bij jou in huis, in de buurt blijven, zodat zij beschikbaar is zodra jij haar nodig hebt. Wanneer de bevalling doorzet, dan zal de verloskundige en de kraamverzorgende bij jou blijven tot na de geboorte van je kind. Wanneer je in het ziekenhuis bevalt, dan blijft een verloskundige, een kraamverzorgende, of een obstetrie- en gynaecologie-verpleegkundige bij je.

Doula

Als je dat wilt, kan je ook ondersteund worden door een doula. Een doula is hier speciaal voor opgeleid. Doula’s zijn niet overal beschikbaar en de kosten voor een doula worden niet altijd vergoed door je ziektekostenverzekering.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl