de Verloskundige

Korte tongriem

Sommige baby’s hebben een te kort tongriempje. Hierdoor kan de baby moeite hebben met drinken aan de borst of uit de fles. Dit is vaak eenvoudig te verhelpen door middel van het doorknippen van de tongriem. Dit wordt zo snel mogelijk na de geboorte gedaan, maar het liefst voordat de baby 3 maanden is. Daarna moet de ingreep namelijk onder narcose plaatsvinden. Tot 3 maanden groeien er nog geen zenuwen in de tongriem en voelt het doorknippen (‘klieven’) als nagels knippen. Een verkorte tongriem komt ongeveer bij 3% van de mensen voor.

Heeft mijn baby een te kort tongriempje?

Een baby met een te kort tongriempje:

  • drinkt luidruchtig met een klakkend geluid;
  • laat vaak de borst of de fles los doordat de baby geen vacuüm kan houden;
  • kan de borst niet goed pakken als gevolg onvoldoende inname en continu willen drinken;
  • spuugt regelmatig
  • heeft last van darmgerommel (’kloink’-geluid) tijdens de voeding en last van darmkrampjes
  • heeft soms ook ‘failure to thrive’ (slecht groeien en gedijen)

Eventuele gevolgen voor jou

Heeft jouw baby een te kort tongriempje, maar geen problemen met drinken, kan het toch verstandig zijn om deze te laten klieven. Kinderen met een korte tongriem hebben vaker moeite met leren praten, vooral met de letter R. Hiervoor heb je namelijk een goede, beweeglijke tong nodig. Ook iets simpels als het likken van een ijsje is moeilijker. Door de druk van de tong tegen de onderste snijtanden kan bovendien een spleetje ontstaan.

Hoe gaat klieven in zijn werk?

Het knippen van een tongriempje neemt 10 tot 15 seconden in beslag. Je baby wordt met het hoofd naar de zorgverlener geplaatst. Zij neemt dan de tong aan de onderkant vast, waardoor deze een stukje omhoog wordt getrokken. Een steriele schaar wordt onder de top van de tong geplaatst en het tongriempje wordt ingeknipt. Bij een strak tongriempje wordt 2 à 3 keer geknipt. Soms bloedt het een beetje. Je baby heeft geen pijnstilling of antibiotica nodig.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl