de Verloskundige

Borstvoeding

Gezondheidseffecten

De voedingskeuze voor je kind is meer dan een leefstijlkeuze: het niet geven of krijgen van borstvoeding vergroot de kans op ziekte, bij zowel je kind als jezelf. In 2015 heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een literatuuronderzoek gepubliceerd over de gezondheidseffecten van borstvoeding.

NIET GEVEN OF KRIJGEN VAN BORSTVOEDING

kind heeft meer kans op…

moeder heeft meer kans op…


Overtuigend bewezen

infecties maag- en darmkanaal
infecties luchtwegen
infecties middenoor

Waarschijnlijk
astma
benauwdheid
overgewicht

Mogelijk
wiegendood
darmziekten
suikerziekte
jeugdkanker
lagere motorische ontwikkeling
lagere intelligentie


Waarschijnlijk

suikerziekte
reuma
hoge bloeddruk

Mogelijk
eierstokkanker
heupbotbreuken

Bron: RIVM, 2015

Hoe lang borstvoeding geven?

Je bepaalt zelf of en hoe lang je borstvoeding geeft. Bedenk dat elke druppel moedermelk telt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om gedurende zes maanden uitsluitend moedermelk te geven, rond zes maanden te starten met het aanbieden van vaste voeding en in ieder geval tot de leeftijd van twee jaar door te gaan met het geven van borstvoeding.

Het eerste uur na de geboorte wordt er tussen moeder en kind huid-op-huid contact gemaakt. De meeste baby’s gaan dan vanzelf op zoek naar de borst want een baby heeft een natuurlijke reflex om te gaan drinken. Je merkt dit aan de happende beweging en je ziet dat hij met zijn mondje de borst zoekt.

Eerste slokjes

Je baby drinkt meestal bij het eerste keer aanleggen al wat. Deze eerste borstvoedingsmelk wordt colostrum genoemd. Deze melk is heel voedzaam en er zitten veel stoffen in die je baby beschermen tegen ziekten. Het is niet erg als je baby niet meteen na de bevalling drinkt. Hij moet misschien nog bijkomen van de bevalling of is nog misselijk. Na een paar uur zal hij vast zelf gaan drinken. Je kraamverzorgende helpt je hierbij. Drinkt je baby goed, dan krijgt hij al snel de rijpere moedermelk binnen. Hij drinkt dan meer en krijgt zo ook voldoende beschermende stoffen binnen.

Wennen

Het duurt ongeveer 2 weken voordat jij en je baby op elkaar ingespeeld zijn

Aanleggen

Borstvoeding geven doet als het goed is geen pijn. . In het begin kan het aanhappen van de baby wat gevoelig zijn aan je tepels. Dit is normaal. Aan de toeschietreflex moet je misschien ook even wennen. Deze reflex zorgt ervoor dat de spieren rondom de melkcellen de melk door de melkgangen spuiten. Je hebt deze altijd in allebei je borsten. Toch kan het drinken van de baby soms pijn doen. Meestal is dit het gevolg van verkeerd aanleggen.

Je baby ligt goed aan de borst als:

 • zijn buik tegen jouw buik ligt
 • de tepelhof in zijn mondje verdwijnt
 • zijn neus en kind je borst raken
 • zijn onderkaak op en neer beweegt
 • zijn wangen bol zijn en zonder kuiltje
 • hij hoorbaar slikt
 • zijn tongetje onder de tepel zit
 • zijn mondje wijd opengesperd is

Groeien

Je weet of je baby goed drinkt door hem regelmatig te wegen. Het is normaal dat de baby de eerste dagen iets afvalt, om vervolgens na 5 dagen weer op zijn geboortegewicht te zijn. Vanaf dan moet hij gaan groeien. In je kraambed weegt de kraamverzorgende de baby. Daarna kun je altijd naar het inloopspreekuur van het consultatiebureau om hem nauwkeurig te laten wegen.

Stuwing

Na een paar dagen komt de borstvoeding normaalgesproken goed op gang. Je lichaam stuurt ook meer bloed en vocht naar de borsten. Dit heet stuwing. Hierdoor kunnen je borsten pijnlijk en gezwollen aanvoelen. Het is normaal en gaat ook weer over. De ergste stuwing kun je voorkomen door de baby de eerste dagen en nachten vaak te laten drinken. De stuwing verdwijnt zodat de melkproductie is afgestemd op de behoefte van je baby. De kraamverzorgende weet vaak manieren om de pijnlijke stuwing te verlichten.

Deel via:

 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl