de Verloskundige

Poedermelk

Poedermelk (ook wel flesvoeding of kunstmatige zuigelingenvoeding) wordt gemaakt van dierlijke of plantaardige stoffen. In poedermelk zitten alle benodigde voedingsstoffen. Poedermelk bevat geen stoffen die je kind beschermen tegen infecties en ziekten. Baby's hebben tijdens flesvoeding behoefte aan lichamelijk contact. Maak daarom van de flesvoedingen, zowel dag als nacht, een momentje samen. Neem de baby in je armen en wissel het voeden op je linker-en rechterarm af. Knuffel je baby veel en zorg voor zoveel mogelijk huid-op-huidcontact. Dit stimuleert een gezonde (hersen)ontwikkeling van je baby.

Voeding kiezen

Standaard zuigelingenvoeding '0-6 maanden' kun je meteen vanaf de geboorte aan de baby geven. Er zijn veel verschillende merken en soorten poedermelk te koop. Alle merken in Nederland moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Het maakt niet uit welk merk je kiest. De hoeveelheid poedermelk die je baby per 24 uur mag krijgen, bepaal je in overleg met je kraamverzorgende en verloskundige. Je baby geeft daarna zelf aan hoe vaak en hoeveel melk per keer hij wil drinken.

Het is belangrijk om de voeding hygiënisch te bereiden. Er zijn verschillende vormen flessen en spenen te koop om je baby mee te voeden. Ook de materialen van de flessen en spenen kunnen verschillen. Welk soort fles en speen het beste bij je baby past, kun je uitproberen. De kraamverzorgende kan je hierbij helpen.

Zelf de fles geven

Om je kind goed aan jou en je partner te laten hechten, is het verstandig dat jullie -zeker de eerste weken- zelf de fles geven. Dit voorkomt ook overprikkeling van je baby. Let tijdens het voeden goed op of je kind rustig drinkt. Verslikken en knoeien zijn vaak signalen dat de melkstroom te snel gaat. Door de fles op een andere manier te houden en/of een andere speen kun je dit oplossen.

Houd de fles tijdens het voeden zo horizontaal mogelijk. De speen hoeft niet helemaal gevuld te zijn met melk. Als je je baby rustig hoort slikken, is het goed. Als je baby schrokt, zich verslikt of wegkijkt, kan dat erop wijzen dat de melkstroom hem te hard gaat. Kantel de fles dan naar beneden om te pauzeren, maar laat de speen in het mondje zitten. Zo kan je baby wel blijven zuigen, maar hoeft hij geen melk te drinken

Tips nodig over het geven van poedermelk? Je kunt terecht bij je verloskundige of kraamverzorgende.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl