Een slecht functionerende schildklier heeft invloed op het zwanger worden, de zwangerschap en de periode na de bevalling. Door de zwangerschap kan een schildklieraandoening ontstaan. Als je een schildklieraandoening hebt kan was kan deze verergeren of juist verminderen.
De schildklier is een orgaan in dat onder andere schildklierhormonen gemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je genoeg energie hebt. Is de schildklierfunctie verstoord dan kan dit van invloed zijn op je zwangerschap. Hoe herken je een schildklieraandoening?
Een te langzaam werkende schildklier
Ook wel (hypothyreoïdie) genoemd heeft de volgende symptomen:
- Gewichtstoename
- Vermoeidheid
- Gevoelig voor kou
Werkt je schildklier te langzaam, dan word je behandeld met synthetisch schildklierhormoon (tabletjes levothyroxine).
Een te snel werkende schildklier
Ook wel hyperthyreoïdie genoemd, kent de volgende symptomen:
Een te snel werkende schildklier wordt behandeld met schildklierremmende medicijnen, met radioactief jodium of door het verwijderen van (een deel van) de schildklier. Tijdens de zwangerschap is behandeling met radioactief jodium niet mogelijk.
Zwanger worden
Als je zwanger wilt worden en je een (onbehandelde) schildklieraandoening hebt, is bevruchting moeilijk of soms zelfs onmogelijk. Heb je een schildklieraandoening en een kinderwens? Ga dan naar de huisarts of de specialist in het ziekenhuis. Zij bespreken het vervolgtraject met je.
Zwanger
Een schildklieraandoening komt vaak voor bij vrouwen. Veel klachten zijn helemaal niet zo typisch voor de schildklier en kunnen overeen komen met zwangerschapsklachten. Hierdoor wordt een schildklieraandoening soms niet of niet direct herkend. Als je schildklier niet goed functioneert verhoogt dit de kans op complicaties, zoals vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en zwangerschapsvergiftiging. Bij de baby kan de neuropsychologische ontwikkeling vertraagd worden. Daarom is het belangrijk je klachten met de verloskundige te bespreken.
Na de bevalling
Een slecht functionerende schildklier kan ook gevolgen hebben voor jou en de baby in de periode na de bevalling. Er kunnen na de bevalling ook schildklierklachten optreden. Soms worden deze symptomen niet goed herkend omdat bijvoorbeeld extreme vermoeidheid ook kan lijken op reguliere klachten na de bevalling.
Vertel je klachten aan de verloskundige. Als die een schildklieraandoening vermoedt, wordt je bloed onderzocht. Heb je inderdaad een te snel of te langzaam werkende schildklier dan word je doorverwezen naar het ziekenhuis.
Lees meer over schildklierproblemen en zwangerschap op de website van Schildklier organisatie Nederland of op thuisarts.nl
Ben je zwanger of heb je een kinderwens?
Neem dan contact op met een verloskundige.
Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.
Naar knov.nl Naar knov.nl