de Verloskundige

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Soms komt het voor dat een eitje zich buiten de baarmoeder nestelt: een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (extra uterine graviditeit).

Meestal zit een buitenbaarmoederlijke zwangerschap in een van de eileiders: een gevaarlijke situatie. Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan nooit voldragen worden en de vrucht kan niet alsnog in de baarmoeder geplaatst worden.

Klachten

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is in de eerste weken moeilijk te herkennen. Je kunt last hebben van vage klachten zoals vaginaal bloedverlies, lichte tot hevige buikpijn, misselijkheid of braken. Ondanks het uitblijven van de menstruatie kan een zwangerschapstest nog negatief zijn. Dit komt omdat het zwangerschapshormoon bij een gewone zwangerschap in veel grotere hoeveelheid aanwezig is. Soms kan een zwangerschapstest ook positief zijn.

De eileider is niet, zoals de baarmoeder, berekend op een zwangerschap. Als het embryo hierin groeit, wordt de eileider te ver uitgerekt en kan er een bloeding ontstaan. Wanneer de zwangerschap lang genoeg intact blijft, kan de eileider scheuren. Dit is gevaarlijk. Als je hevige buikpijn hebt en het gevoel dat je flauw gaat vallen, moet je direct de verloskundige bellen. Je moet dan naar het ziekenhuis.

Behandeling

Als je verloskundige via de (vaginale) echo een buitenbaarmoederlijke zwangerschap constateert, word je direct doorverwezen naar de gynaecoloog. Daar word je verder behandeld. De behandeling is afhankelijk van de klachten en van de waarde van het zwangerschapshormoon in het bloed, maar je krijgt medicijnen of je wordt geopereerd.

Zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Als je opnieuw zwanger wilt worden, kun je het beste één menstruatie afwachten. Ben je behandeld met medicijnen, dan is het meestal beter om de eerste drie maanden niet zwanger te raken.

Wanneer je opnieuw zwanger bent, kan er een vroege vaginale echo gemaakt worden om te zien waar de bevruchte eicel zich heeft ingenesteld. Het risico dat de innesteling weer buiten de baarmoeder plaatsvindt, is de kans ongeveer 15 tot 20 procent hoger dan wanneer je geen buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad zou hebben.

Wanneer er een eileider is verwijderd en de andere eileider beschadigd lijkt te zijn door de buitenbaarmoederlijke zwangerschap, is de kans op een spontane zwangerschap klein.

Verwerking

Na de miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Je zult zowel lichamelijk als emotioneel moeten herstellen.

Meer informatie

Voor meer informatie over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kun je kijken op thuisarts.nl.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl