Je verloskundige houdt de groei van je ongeboren baby nauwlettend in de gaten. Dit gebeurt onder andere door de groei van je baarmoeder in de gaten te houden. Als deze normaal groeit, zijn er geen zorgen. Wanneer je baarmoeder niet voldoende groeit, wordt een echo gemaakt om de baby te meten en het gewicht in te schatten. In sommige gevallen wordt er (regelmatig) een echo gemaakt:
Soms betekent dit dat de verloskundige je verwijst naar de gynaecoloog voor extra onderzoek.
Voor het onderzoek is het belangrijk dat de omstandigheden steeds zoveel mogelijk hetzelfde zijn. Dat betekent dat je misschien minder verschillende verloskundigen treft dan je gewend bent. Ook is het belangrijk dat je blaas leeg is voor het onderzoek. Een volle blaas kan namelijk de meting verstoren.
Groeivertraging van het ongeboren kind heeft verschillende oorzaken. Meestal ontstaat groeivertraging pas in het laatste trimester van de zwangerschap, dus ongeveer vanaf 26 weken. De belangrijkste oorzaak van groeivertraging is een slecht functionerende moederkoek (placenta). Dit kan komen door problemen bij de moeder (bijvoorbeeld een hoge bloeddruk) of het kind (bijvoorbeeld een chromosomale afwijking). Roken speelt een hele belangrijke rol bij groeivertraging. Stoppen met roken is daarom erg belangrijk. Het heeft zelfs nog nut om te stoppen vlak voor je bevalling!
Soms adviseert je verloskundige of arts om dagelijks aspirine te gebruiken tijdens je zwangerschap. Dit is om te zorgen er minder snel pre-eclampsie bij jou of een vroeggeboorte of groeivertraging bij je ongeboren baby optreedt. Pre-eclampsie wordt ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd. De keuze of je aspirine wilt gebruiken, is helemaal aan jou. Als je dit medicijn wilt gebruiken, vertelt je zorgverlener hoe vaak en hoeveel je ervan moet slikken. Het is belangrijk te starten voordat je 16 weken zwanger bent.
Hoe werkt aspirine?
De werking van aspirine begint al vroeg in je zwangerschap. Het werkt op bloedvaten die in de moederkoek (placenta) zorgen voor de voedingsstoffen die naar de baby gaan. Deze bloedvaten worden in de loop van je zwangerschap steeds wijder, omdat je baby steeds meer voedingsstoffen nodig heeft. Bij pre-eclampsie en groeivertraging worden deze vaten niet wijd genoeg, omdat het lichaam reageert met een afweerreactie. Deze afweerreactie zorgt ervoor dat het bloed sneller stolt en er lichte ontstekingen ontstaan. De bloeddruk stijgt dan om toch zoveel mogelijk voedingsstoffen bij je baby te laten komen. Aspirine zorgt ervoor dat de bovengenoemde reacties minder hevig in je lichaam optreden. De kans op pre-eclampsie en groeivertraging is daardoor lager.
Bijwerkingen
Vitamine D en calcium
Voldoende vitamine D en calcium tijdens je zwangerschap zijn belangrijk voor de groei van de baby. Het verkleint ook de kans op het krijgen van een hoge bloeddruk en pre-eclampsie.
Calcium
Het advies is om 1 gram (1000 milligram) calcium (kalk) per dag in te nemen. Dit betekent 5 glazen melk of vergelijkbare zuivelproducten per dag. Eet of drink je weinig of geen producten met melk erin? Probeer dan meer calcium uit andere voeding te halen of gebruik calciumtabletten.
Vitamine-D
Vitamine D is nodig om calcium goed in het lichaam op te nemen. Voor zwangere vrouwen geldt het advies om via druppels of vitaminepillen elke dag 10 microgram vitamine D in te nemen.
Meer informatie
Aspirine in de zwangerschap om pre-eclampsie en groeivertraging te voorkomen | De Gynaecoloog
Groeivertraagde kinderen hebben minder reserves in de zwangerschap, tijdens de bevalling en daarna. Dat betekent dat ze een grotere kans op problemen hebben. Soms wordt daarom de bevalling ingeleid, soms zelfs voor de uitgerekende periode (voor 37 weken).
Ben je zwanger of heb je een kinderwens?
Neem dan contact op met een verloskundige.
Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.
Naar knov.nl Naar knov.nl