de Verloskundige

Groeivertraging

Je verloskundige houdt de groei van je ongeboren baby nauwlettend in de gaten.

Persoonlijke groeicurve

Je verloskundige maakt voor de baby een persoonlijke groeigrafiek, die het optimale gewicht aangeeft. Dit gewicht is een voorspelling op basis van jouw lichaamsbouw en eerdere bevallingen.

Vanaf ongeveer 26 weken zwangerschap meet je verloskundige elke 2 tot 4 weken je baarmoeder op met een meetlint en vult ze dit in op jouw persoonlijke grafiek. Op die manier kun je een goede inschatting maken of het kind voldoende groeit. Als je baarmoeder normaal groeit, zijn er geen zorgen over de groei. Het is dan ook niet nodig om een echo te maken.

Wanneer je baarmoeder niet groeit volgens de lijnen van de grafiek, wordt een echo gemaakt om je kind te meten en in te schatten hoeveel hij op dat moment weegt. Dit geschatte gewicht wordt ook ingevuld in de grafiek..

In sommige gevallen wordt er (regelmatig) een echo gemaakt:

  • als er aanwijzingen zijn dat je kind niet goed groeit,
  • als je eerder een kind hebt gekregen dat te klein werd geboren,
  • als de hoogte van de baarmoeder bij jou moeilijk te meten is.

Soms betekent dit dat de verloskundige je verwijst naar de gynaecoloog voor extra onderzoek.

Voor het onderzoek is het belangrijk dat de omstandigheden steeds zoveel mogelijk hetzelfde zijn. Dat betekent dat je misschien minder verschillende verloskundigen treft dan je gewend bent (voor de groeimetingen maximaal twee verschillende). Ook is het belangrijk dat je blaas leeg is vóór het onderzoek. Een volle blaas kan namelijk de meting verstoren.

Oorzaken

Groeivertraging van het ongeboren kind heeft verschillende oorzaken. Meestal ontstaat groeivertraging pas in het laatste trimester van de zwangerschap, dus ongeveer vanaf 26 weken. De belangrijkste oorzaak van groeivertraging is een slecht functionerende moederkoek (placenta). Dit kan komen door problemen bij de moeder (bijvoorbeeld een hoge bloeddruk) of het kind (bijvoorbeeld een chromosomale afwijking). Roken speelt een hele belangrijke rol bij groeivertraging. Stoppen met roken is daarom erg belangrijk. Het heeft zelfs nog nut om te stoppen vlak voor je bevalling!

Slechte start

Groeivertraagde kinderen hebben minder reserves in de zwangerschap, tijdens de bevalling en daarna. Dat betekent dat ze een grotere kans op problemen hebben. Soms wordt daarom de bevalling ingeleid, soms zelfs voor de uitgerekende periode (voor 37 weken).

Flyer 'Jouw zwangerschap: de groei van je baby volgen'

Bekijk de flyer 'Jouw zwangerschap: de groei van je baby volgen'.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl