Als je zwanger bent, kan je gewoon seks hebben als je dat wilt. Klaarkomen is veilig en penetratie (bijvoorbeeld de penis in je vagina) ook. Het kan zijn dat je seks anders ervaart doordat je lichaam en je hormonen veranderen. Misschien wil je daardoor ook op een andere manier seks hebben. Het belangrijkste is dat het goed voelt voor jou en je partner.
Heel soms is het niet verstandig om seks te hebben tijdens de zwangerschap. Als dat voor jou geldt, vertelt je verloskundige je er meer over.
Een zwangerschap heeft bijna altijd invloed op je seksleven. Dat komt bijvoorbeeld doordat je lichaam en je hormoonhuishouding veranderen. Het kan zijn dat je geen zin hebt in seks. Misschien ben je misselijk, moe of doen je borsten zeer.
Je kan ook juist meer zin in seks hebben. Je vulva (schaamlippen en clitoris), vagina en baarmoeder zijn meer doorbloed door de hormonen. Daardoor kan je sneller opgewonden zijn en kan klaarkomen intenser voelen. Je zin in seks kan ook veranderen tijdens de zwangerschap.
Seks tijdens de zwangerschap is vrijwel altijd veilig. Er zijn uitzonderingen, maar als die voor jou gelden vertelt je verloskundige je hierover. Ook kan je alle standjes gewoon doen zolang het goed voelt. Het belangrijkste is dat jij en je partner allebei van de seks genieten. Dat kan ook betekenen dat jullie op een andere manier willen vrijen dan voor de zwangerschap.
Weet je niet zeker of degene met wie je seks hebt een soa (seksueel overdraagbare aandoening) heeft? Gebruik dan een condoom. Je kan besmet raken met een soa als je zwanger bent. Dat kan schadelijk zijn voor jouw gezondheid en die van de ongeboren baby. Lees hier meer over soa's en de zwangerschap.
Soms raadt de verloskundige seks af als je zwanger bent. Als dit voor jou geldt, zal de verloskundige dit met je bespreken. Bijvoorbeeld als:
Zijn je vliezen gebroken? Of denk je dat je partner misschien een soa heeft? Ook dan is seks niet verstandig.
Voelt de seks niet fijn of doet het pijn? Dat is altijd een reden om te stoppen. Als je wilt, kan je samen met je partner kijken of een andere manier van vrijen wel fijn is.
Seks en klaarkomen kan anders voelen dan voordat je zwanger was. Dat komt onder meer doordat je vagina, schaamlippen en clitoris meer doorbloed zijn tijdens de zwangerschap. Je kan daardoor sneller opgewonden en vochtig worden. Ook kunnen je schaamlippen meer opzwellen en kan alles gevoeliger aanvoelen. Klaarkomen kan daardoor intenser voelen.
Na het klaarkomen kan je wat krampen of harde buiken krijgen. Meestal kan dat geen kwaad en gaat dit vanzelf over. Als je buik groter wordt, zijn sommige standjes misschien niet meer mogelijk. Kijk samen met je partner hoe jullie allebei nog wel kunnen genieten van de seks.
Seks met jezelf (masturberen) en klaarkomen is veilig tijdens je zwangerschap. Als je klaarkomt, kan je baarmoeder gaan samentrekken. Daardoor kan je harde buiken krijgen. Meestal kan dit geen kwaad en gaat het vanzelf weer over.
Soms wordt seks en klaarkomen afgeraden tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld als er een verhoogd risico is op een vroeggeboorte. Je verloskundige zal het met je bespreken als dit voor jou geldt.
Een verschil in seksuele behoeftes is normaal in een relatie. De behoeftes kunnen ook veranderen door de zwangerschap. Misschien wil je een tijdje minder seks doordat je je erg moe of niet zo lekker voelt. Of misschien krijg je juist meer zin in seks dan je gewend was. Je partner kan ook meer of juist minder zin hebben tijdens je zwangerschap. Of misschien durven jullie niet zo goed, nu er een baby in je buik zit.
Je kan op allerlei manieren intiem zijn met je partner en genieten van seks. Praat samen over jullie seksleven. Bijvoorbeeld over wat je nu liever anders wilt, en hoe dat komt. Kijk of je samen kan uitproberen wat voor jullie werkt. Dit samen ontdekken is ook onderdeel van je seksleven.
Tijdens je zwangerschap kan je niet nog een keer zwanger raken. Daarvoor heb je nu dus geen anticonceptie nodig. Maar een zwangerschap beschermt je niet tegen soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen). Denk je dat jij of je partner een soa zou kunnen hebben? Dan is het belangrijk om condooms te gebruiken en de soa te behandelen. Neem hiervoor contact op met de huisarts. Hier lees je meer over soa's en de zwangerschap.
Heb je vragen over seks of loop je tegen seksuele problemen aan tijdens de zwangerschap? Dan kan de verloskundige je advies en informatie geven. Deze kan je bijvoorbeeld vertellen wat veilig is en uitleggen wat normaal is. Meestal kom je met praten al een heel eind. Heb je toch meer hulp nodig? Dan kan een verloskundige je doorverwijzen naar een seksuoloog of andere specialist.
kennis, ervaring en expertise van gespecialiseerde verloskundigen.