Seks tijdens de zwangerschap

Zwangerschap
Man en zwangere vrouw samen in bed

In het kort

Als je zwanger kan je blijven vrijen. Penetratie en orgasmes zijn veilig voor jou en je baby. Het kan wel zijn dat je seks anders ervaart nu je zwanger bent. Je lichaam verandert, je hormonen schommelen en dat kan allemaal invloed hebben op je seksleven. Het allerbelangrijkste is dat het voor zowel jou als je partner fijn moet voelen. Heel soms is het onverstandig om seks te hebben. Als dat voor jou geldt, vertelt je verloskundige je hier alles over. 

Heeft een zwangerschap invloed op je seksleven?

Een zwangerschap heeft bijna altijd invloed op je seksleven. Dat kan positief of negatief zijn. Je lichaam verandert en je hormoonhuishouding wijzigt. Het kan zijn dat je geen of juist meer zin hebt in seks. Misschien ben je misselijk, moe of doen je borsten zeer. Die fysieke ongemakken zorgen ervoor dat je minder zin kunt hebben om te vrijen. Andersom kan ook. Door een betere doorbloeding van je vulva en baarmoeder kan je intensere orgasmes ervaren. Of en hoeveel zin je hebt in seks kan veranderen tijdens de zwangerschap.  

Is seks tijdens de zwangerschap veilig?

Seks tijdens de zwangerschap is vrijwel altijd veilig. Er zijn uitzonderingen, maar die vertelt je verloskundige je als die voor jou gelden. Ook zijn alle standjes gewoon mogelijk. Het belangrijkste is dat het voor jullie beiden goed voelt. Een zwangerschap beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Gebruik bescherming als je niet zeker weet of degene met wie je vrijt een soa heeft. Een soa kan namelijk wél schadelijk zijn voor jouw gezondheid en die van je baby. 

Wanneer is seks tijdens de zwangerschap geen goed idee?  

In sommige gevallen raadt de verloskundige seks af als je zwanger bent. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer je bloed verliest, een laagliggende placenta hebt of als je meer kans hebt op een vroeggeboorte. In al die gevallen zal jouw verloskundige dit met je bespreken. Zijn je vliezen gebroken of vermoed je dat je partner een soa heeft? Ook dan is vrijen niet verstandig. Voelt het niet fijn of doet het pijn, stop dan met de vrijpartij. 

Voelt seks tijdens de zwangerschap anders?  

Seks en klaarkomen kan anders voelen dan voordat je zwanger was. Doordat je bloedtoevoer is toegenomen, kan je vagina sneller vochtig worden. Ook kan je vagina opzwellen en veel gevoeliger zijn. Dit betekent ook dat orgasmes een stuk intenser kunnen zijn. Schrik niet als je na een orgasme wat krampen of harde buiken voelt. Dat kan in de meeste gevallen geen kwaad. Wanneer je buik later in je zwangerschap groter wordt dan bekijk je welke standjes fysiek nog comfortabel zijn. Zolang het goed voelt mag je er zoveel van genieten als je wilt. 

Is zelfbevrediging tijdens de zwangerschap veilig?  

Masturberen en klaarkomen tijdens je zwangerschap is veilig. Doordat een orgasme kan zorgen voor samentrekkingen van de baarmoeder, kan dit leiden tot harde buiken. Meestal kan dit geen kwaad, tenzij je een groter risico op bijvoorbeeld vroeggeboorte hebt. Je verloskundige zal dit met je bespreken als dit voor jou geldt. 

Wat als je partner meer of minder wil vrijen tijdens de zwangerschap dan jij?  

Het kan zijn dat jouw behoeftes aan seks tijdens en na de zwangerschap anders zijn dan die van je partner. Eén van jullie heeft dan minder zin in vrijen dan de ander. Bespreek dit met elkaar en leg uit waar jullie gevoelens vandaan komen. Kijk of je samen kunt ontdekken of je iets kunt veranderen of dat andere vormen van intimiteit fijn voelen. 

Moet je tijdens je zwangerschap anticonceptie gebruiken? 

Je kunt tijdens je zwangerschap niet nog een keer zwanger te raken. Je hebt dus geen anticonceptie nodig. Maar een zwangerschap beschermt je niet tegen soa’s. Vermoed je een soa bij jou of je partner? Dan raden we altijd aan om je hiertegen te beschermen en/of deze te behandelen. Neem hiervoor contact op met je huisarts. 

Hoe kan de verloskundige je helpen als je vragen over of problemen met seks hebt? 

De verloskundige kan je op verschillende manieren helpen als je seksuele problemen hebt tijdens je zwangerschap. Een verloskundige kan bijvoorbeeld advies en informatie geven, vertellen wat veilig is en uitleggen wat normaal is. Meestal kom je met praten al een heel eind. Heb je toch meer hulp nodig? Dan kan een verloskundige je doorverwijzen naar een seksuoloog of andere specialist.  

Bronnen

Gebaseerd op

kennis, ervaring en expertise van gespecialiseerde verloskundigen.

Gerelateerde artikelen

Meer lezen