de Verloskundige
Week 20

Week 20

De 20-wekenecho

Je baby

Je baby is een en al levendigheid en beweegt zich ongeveer tweehonderd keer per etmaal. En de kans is heel groot dat je die bewegingen nu gaat voelen! Hoe dat voelt? De een omschrijft het als een soort gerommel van je darmen, de ander als een vlindertje in je buik en de derde als een knappend zeepbelletje. Dit intieme gevoel zal de komende twintig weken bij je blijven.

Ben je voor een tweede of volgende keer zwanger, dan heb je de bewegingen waarschijnlijk al eerder gevoeld. Maar ook als dit je eerste zwangerschap is, kun je de baby al veel eerder hebben gevoeld. Op de momenten dat je even niets voelt, ligt hij of zij waarschijnlijk heerlijk te slapen.

Heb je rond deze week nog helemaal niets gevoeld? Geen zorgen, soms duurt het gewoon iets langer en zul je dus nog even geduld moeten hebben.

Jij

Dat je tijdens je zwangerschap moet eten voor twee, is een fabeltje. Als je gewoon gezond en verantwoord blijft eten, hoef je echt niet bang te zijn dat je kind iets tekort komt. In principe zou je vanaf week 20 wel iets meer mogen eten. In het tweede deel van je zwangerschap kun je namelijk zo’n 100 tot 300 calorieën extra gebruiken. Maar veel is dat niet natuurlijk. Met een boterham of een paar aardappels extra zit je daar zo op.

Juist omdat je nu minder beweegt, heb je dus niet zoveel extra calorieën nodig. Je moet wel meer letten op de kwaliteit van je eten. Als je gezond eet, krijg je vanzelf genoeg vitamines en mineralen binnen. Neem nog wel extra de aanbevolen hoeveelheid vitamine D zoals geadviseerd door de Gezondheidsraad. Wil je weten welke voedingsstoffen je nodig hebt? Kijk dan op de website van het Voedingscentrum.

20 wekenecho

Waarschijnlijk heb je deze week de 20-wekenecho. Je hebt bij 20 weken zwangerschap recht op een echo. Je zorgverzekeraar vergoedt dit onderzoek. Met deze standaardecho wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij de ongeboren baby. Ook wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

De uitslag van het onderzoek krijg je meteen na het onderzoek. En als je het al wilt weten: vaak is tijdens dit onderzoek te zien wat het geslacht van de baby is. Bespreek daarom van tevoren met je partner of jullie willen weten of het een meisje of een jongetje is.

Kramp in de kuiten

Heb je last van kramp in je kuiten? Dat is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal waar je vooral ’s nachts last van hebt. Het kan een signaal zijn dat je benen oververmoeid zijn of het kan een teken zijn van beginnende spataderen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de veranderde bloedcirculatie. Maar het kan ook komen door een tekort aan calcium of magnesium.

  • Heb je een krampaanval? Strek dan je been en beweeg je tenen richting je hoofd.
  • Als je last hebt van kramp in je kuit kun je de spier rekken door je tenen vast te pakken en ze dan stevig naar je toe te trekken. Ook kun je de spier goed masseren (van onder naar boven) en er een warm kompres op leggen.
  • Het wil ook helpen als je voor het slapengaan een eindje wandelt. Belangrijk is dat je de bloedtoevoer activeert. Beweeg je voeten voldoende: draai rondjes terwijl je met je benen omhoog zit. Verhoog dus het voeteinde van het bed.

Helpen bovengenoemde tips niet? Er bestaan voedingssupplementen met magnesium. Het is alleen niet bewezen dat deze helpen tegen kuitkrampen. Als je dit wel wilt proberen, kan dat: magnesium is veilig in de zwangerschap.

De babykamer

Wanneer moet de babykamer af zijn? Allereerst: een pasgeboren baby heeft nog niet per se een eigen kamer nodig. De baby kan prima een paar maanden bij jullie op de kamer slapen. Misschien vind je het prettig en veilig idee om je kind ’s nachts zo dicht bij je te hebben en het ook is ook handig als je nog nachtvoedingen moet geven.

Maar als je het prettig vindt om je baby een eigen plekje te geven – al is het maar om hem het gevoel te geven dat hij welkom is – kun je het best op tijd beginnen met het inrichten.

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl