Week 14

Illustratie van vrouw die haar buik meet met een meetlint

Samenvatting

Misschien begin je te merken dat je kleding niet meer past. Tijdens de zwangerschap kom je aan in gewicht, maar dat komt maar voor een deel door lichaamsvet. Wat draagt nog meer bij aan de extra kilo’s?

Hoe ontwikkelt de baby zich?

In je buik leidt je baby een eigen leven. Je kind is van alles aan het doen: trappelen, stapbewegingen maken, zwaaien, vuisten maken, wiebelen met de vingers en de teentjes. Meestal merk je de bewegingen pas rond 20 weken. Ben je al eens eerder zwanger geweest, dan voel je je baby misschien al eerder, omdat je het beter herkent.  

De stembanden van je kind zijn nu klaar, maar geluid maken kan nog niet in het vruchtwater. Dat doet je baby pas voor het eerst na de geboorte, als die gaat ademen.  

Je baby krijgt nu ook donshaartjes. Die zitten op het hele lijfje en ook in het gezicht. Ze houden huidsmeer vast, dat de huid van je baby beschermt tegen het vruchtwater. Na 37 weken raakt een baby de donshaartjes weer kwijt. Soms kan je na de geboorte nog fijne haartjes op de schouders, de rug en het gezichtje zien zitten.

Wat merk je van de zwangerschap?

Je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een flinke vuist. Omdat de baarmoeder steeds groter wordt, drukt die andere organen een beetje aan de kant. Bijvoorbeeld je blaas. Dat kan je merken doordat je vaker moet plassen.  

Behalve je buik, kunnen je borsten, heupen, schouders en je gezicht ook wat ronder worden. Misschien zie je daardoor een zachtere uitstraling als je in de spiegel kijkt, of krijg je er complimentjes over.

Hoeveel kom je aan tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap komen vrouwen gemiddeld ongeveer 12 kilo aan. Dit extra gewicht bestaat uit:   

  • het gewicht van de baby  
  • het vruchtwater  
  • de placenta   
  • een grotere baarmoeder  
  • vocht dat je vasthoudt 
  • een liter extra bloed 
  • meer lichaamsvet.  

Het getal op de weegschaal gaat dus niet alleen over vet. Veel van de extra kilo’s ben je meteen na de bevalling alweer kwijt. Wil je weten hoe je een gezond gewicht houdt tijdens de zwangerschap? Hier lees je meer.

Wanneer heb je zwangerschapskleding nodig?

Het verschilt per persoon wanneer gewone kleding niet meer past. Over het algemeen kunnen zwangeren vanaf een week of 15 niet meer al hun normale kleding aan. Als het zover is, kan je speciale zwangerschapskleding kopen. Dit heet ook wel positiekleding. Het is er in de standaard kledingmaten, dus meestal kan je de maat kopen die je normaal ook hebt.  

Positiekleding is wijder dan gewone kleding, gemaakt van stretchstof of verstelbaar rondom de buik. Je kan ook gewone kleding kopen of lenen in een grotere maat, een wijd model of gemaakt van rekbare stof.