De bevruchte eicel deelt zich in duizenden cellen en deze groei gaat heel snel. Aan het eind van de week kan je een beetje bloed verliezen door de innesteling. Je kan nu een zwangerschapstest doen.
Het piepkleine stipje in je buik groeit razendsnel. Het heeft zich inmiddels gedeeld tot duizenden cellen. Die cellen krijgen hun eigen taken. De ene groep cellen wordt de baby, een andere groep cellen wordt de placenta, en de derde groep vormt de vliezen. Via de placenta krijg de baby straks voedingstoffen en zuurstof uit jouw bloed. Ook maakt de placenta het vruchtwater, dat de baby samen met de vliezen beschermt.
Nu krijgt het vruchtje nog voedingsstoffen via bloedvaten in het slijmvlies van de baarmoeder. De baarmoederhals is goed afgesloten met een stevige slijmprop en de spieren van de baarmoeder worden soepeler. Dit gebeurt om van je baarmoeder een veilige plek te maken, waarin de baby zich de komende 8 maanden kan ontwikkelen.
Aan het eind van deze week kan je een klein beetje bloed verliezen. Dit kan een innestelingsbloeding zijn. Als de bevruchte eicel zich vasthecht in het slijmvlies in de baarmoeder, kan er een bloedvaatje kapot gaan. Daarbij kan wat bloed vrijkomen. Dit komt via je vagina naar buiten.
Een innestelingsbloeding is licht bloedverlies, vaak maar een paar druppels. Soms komt er een paar keer een heel klein beetje bloed. Het kan ook bruine of roze afscheiding zijn. Het bloeden wordt niet meer, zoals wanneer je ongesteld bent. Het stopt al snel weer. Niet alle zwangeren krijgen een innestelingsbloeding.
Je kan nu bijna ontdekken of je zwanger bent. Als je niet meer ongesteld wordt, weet je genoeg. Misschien voel je je wat vreemd, erg moe of zijn je borsten gespannen. Dat kan horen bij een zwangerschap, maar ook bij ongesteld worden...
Op de dag dat je overtijd bent kan je een zwangerschapstest doen. Dit is de dag waarop je eigenlijk ongesteld zou moeten worden, maar het niet bent. Is de test negatief (dat betekent: niet zwanger), maar word je toch niet ongesteld? Dan kan je een paar dagen later nog eens een test doen.
Tijdens de zwangerschap is het advies om gezond en gevarieerd te eten en daarnaast foliumzuur en vitamine D te slikken. Met foliumzuur begin je het liefst al vóór de zwangerschap. Dit helpt bij een goede ontwikkeling van de rug, zenuwen en hersenen van een baby. Het kan aandoeningen zoals een open rug of gespleten lip helpen voorkomen. Neem elke dag 400 microgram foliumzuur, tot de tiende week van de zwangerschap.
Vitamine D helpt bij de opname van calcium en magnesium. Dit is nodig voor de ontwikkeling van de botten, tanden en spieren van de baby. Ook verlaagt vitamine D het risico op een laag geboortegewicht en zwangerschapsdiabetes. Tijdens de hele zwangerschap is het advies om elke dag 10 microgram vitamine D te slikken.