Week 25

Illustratie van vrouw met open bloesje en blote buik

Samenvatting

Het duurt nog een tijd, maar misschien denk je al wel eens na over je bevalling. Weet je al waar je het liefst wilt bevallen? En wat je kan doen om met de pijn van de weeën om te gaan? Je verloskundige kan je hier alles over vertellen.

Hoe ontwikkelt de baby?

Voelde je eerder zachte plofjes in je buik, nu worden de schopjes van je baby steeds duidelijker. Je baby kan nog alle kant op draaien en door alle bewegingen krijgt je kind sterke spieren. Nu kan het nog, zo uitbundig trainen. Later in de zwangerschap heeft je baby minder ruimte in de buik en is het buitelen voorbij. Voel je je baby een paar uur niet, dan is die vast diep in slaap. Als je zachtjes met je handen op je buik drukt, kun je je baby wakker maken.

Misschien kan de verloskundige je tijdens een afspraak vertellen in welke houding je baby ligt. Zo kan je zelf herkennen of je het hoofdje voelt, de armen, de benen of de rug van je baby.

De hartslag van je kind wordt nu ook steeds duidelijker. Eerst was die alleen nog te horen met de doptone, maar nu zou je partner het thuis zelf kunnen horen. De beste plek is ongeveer tien centimeter onder je navel. Hoort je partner niets? Geen probleem, het is nog best vroeg in de zwangerschap. Met 28 weken lukt het vast beter.

Wat merk ik van de zwangerschap?

Het kan goed zijn dat je nesteldrang begint te merken. Dit is meer dan een plotselinge behoefte om rompertjes voor de baby in te slaan. Nesteldrang ontstaat door hersenveranderingen die je voorbereiden op het moederschap. Er worden hersengebieden actief die je straks goed kan gebruiken om voor je baby te zorgen en die helpen bij de binding (hechting) met je baby. 

Elke keer als je bij de verloskundige op controle komt, meet deze je bloeddruk en zet de gegevens in je dossier. Dat is een standaard controle, omdat een hoge bloeddruk soms voorkomt tijdens de zwangerschap. Een te hoge bloeddruk kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Als je bloeddruk aan de hoge kant is, vraagt de verloskundige je om vaker op controle te komen en krijg je adviezen. Zoals veel rust nemen, gezond eten en veel water drinken.

Waar en hoe wil ik bevallen?

Als je een gezonde zwangerschap hebt en er geen extra risico's worden verwacht bij de bevalling, ga je bevallen in de eerste lijn. Dat betekent dat je kan kiezen of je thuis wilt bevallen of met je eigen verloskundige in het ziekenhuis. In sommige woonplaatsen kan je ook naar een geboortecentrum. Weet je al waar jij het liefst wilt bevallen? En hoe je dat wilt doen? Lijkt een bevalbad of baarkruk je bijvoorbeeld fijn? Of zie je jezelf vooral in bed blijven? Wil je dingen weten over de verschillende opties?

Je kan dit ook eens bespreken met je partner, vriendinnen of familie. Hier lees je meer over het voorbereiden van je bevalling. Je verloskundige kan je hier natuurlijk ook alles over vertellen.

Hoe ziet een verloskamer eruit?

Ook als je het liefst thuis wilt bevallen, kan het zo lopen dat je uiteindelijk toch naar het ziekenhuis gaat. Ben je benieuwd hoe het er daar aan toegaat? Veel ziekenhuizen organiseren een informatiebijeenkomst over bevallen op de afdeling verloskunde. Ook is er vaak een rondleiding mogelijk. Als er een verloskamer vrij is, kan je die bekijken.