Week 6

Illustratie van zwangere vrouw

Samenvatting

Misschien kan je aan weinig andere dingen denken dan je zwangerschap. Ondertussen gebeurt er ook veel met je baby: aan het eind van deze week klopt het hartje! En heb je al een verloskundigenpraktijk gekozen?

Hoe ontwikkelt de baby zich?

Vorige week had het vruchtje nog iets weg van een piepkleine rijstkorrel, nu is het meer een rond garnaaltje. Nog maar zo’n 5 millimeter groot is het, en op een baby lijkt het nog niet. Maar de groei gaat razendsnel. Er zijn al kleine bobbeltjes te zien die gaan uitgroeien tot armpjes en beentjes. Ook zijn er beginnende oogjes, maar die zitten nog ver uit elkaar, bijna aan de zijkant van het hoofdje. 

In deze week wordt de basis gelegd voor de maag, darmen, nieren en longen. Ook is er al een systeem van bloedvaten. Op een echo zou je heel vaag een ruggengraat kunnen zien, en aan het eind van week 6 gaat het hartje kloppen! 

Wat merk je van de zwangerschap?

Misschien ben je in gedachten veel bezig met je zwangerschap. Al is het nog (bijna) niet aan je te zien, er is een bijzondere tijd van je leven begonnen. Wat ga je allemaal meemaken, hoe zal het zijn, wat moet je regelen? Daar kan je veel over nadenken en dagdromen.    

Ook in je lijf gebeurt er veel. Gespannen borsten, vaak plassen, vaak moe: grote kans dat je deze tekenen van een zwangerschap merkt. Dat je vaker moet plassen komt aan het begin van de zwangerschap door je hormonen. Later, als de baby groter is gegroeid, komt het door de druk van de baarmoeder op je blaas. 

Wanneer maak je een afspraak bij de verloskundige?

Zodra je weet dat je zwanger bent, kan je je aanmelden bij een verloskundige. De eerste afspraak is meestal tussen de achtste en de tiende week. Je mag zelf een verloskundigenpraktijk kiezen. Je kan dus eens uitzoeken welke praktijken er in jouw buurt zijn en hun websites bekijken. De visie en manier van werken kunnen per praktijk verschillen. Wat past bij jou?  

Dit kan je doen tegen misselijkheid

Heb je last van misselijkheid? Deze tips kunnen helpen:  

  • Eet kleine maaltijden verspreid over de dag en drink genoeg water. 
  • Eet ’s ochtends iets kleins zodra je wakker wordt, voordat je uit bed gaat. 
  • Eet dingen waar je trek in hebt. Een minder gezonde optie is beter dan helemaal niets eten. Kan je nu bijvoorbeeld beter tegen witbrood dan volkorenbrood? Eet dan gewoon witbrood. Als de misselijkheid voorbijgaat, kan je weer gezonder gaan eten. 
  • Sommige zwangeren merken dat gemberthee of gembersnoepjes helpen tegen misselijkheid. 

Hier vind je meer tips en informatie over misselijkheid tijdens de zwangerschap.