de Verloskundige
Week 36

Week 36

Wit huidsmeer ter bescherming

Je baby

Het huidje van je baby is nog steeds bedekt met huidsmeer: een wit, op zalf lijkend, laagje dat beschermt tegen het inweken van het vruchtwater. Je baby verliest dit laagje in de laatste weken van je zwangerschap. Het huidsmeer komt dan in vlokjes in het vruchtwater terecht. Zou je kind in deze week ter wereld komen, dan is hij of zij dus waarschijnlijk nog helemaal bedekt met dit dunne laagje huidsmeer en heb je helder vruchtwater.

Als dit je eerste zwangerschap is dan zal je baby rond deze tijd met het hoofdje dieper in het bekken zakken. Dit wordt indalen genoemd. Soms kun je dit ook voelen. Je krijgt namelijk wat meer ruimte in je maag. Ben je zwanger van een tweede of volgend kind, dan kan dit indalen later in de zwangerschap plaatsvinden. De buikspieren zijn door de vorige zwangerschap namelijk al wat meer uitgerekt en de baby heeft nu dus nog wat meer ruimte.

Jij

Je zwangerschapsverlof is nu in ieder geval ingegaan. Enerzijds een tijd om ontzettend van te genieten. Je bent vrij en kunt je helemaal overgeven aan de voorbereiding op de komst van je kind. Anderzijds kan het best zijn dat het af en toe helemaal niet leuk is. Als je weer een nacht slecht hebt geslapen omdat je om de haverklap moet plassen bijvoorbeeld, als je opgezwollen enkels en last van maagzuur hebt, als je niet meer goed weet hoe je zitten moet en al helemaal niet hoe je overeind moet komen...

Af en toe kun je het dan ook goed zat zijn. Het zijn die typische laatste loodjes die behoorlijk zwaar kunnen zijn. Jezelf verwennen is altijd nog het beste medicijn tegen zo´n dip. Ga naar de kapper, maak een afspraak met de schoonheidsspecialiste, koop een mooi boek of ga een middagje de stad in met een vriendin.

En doe een middagdutje. Ook al slaap je misschien overdag niet écht, het werkt wel ontspannend. Ook ontlast je hiermee je banden en je rug. De lekkerste houding om te liggen: op je zij, met een kussen ter ondersteuning onder je knie.

Babykleertjes wassen

Was de babykleertjes, hydrofielluiers, lakentjes en badcapes voordat je ze gebruikt. Kleding en textiel kunnen namelijk schadelijke stoffen bevatten. En na een wasbeurt drogen de hydrofielluiers en badcapes veel beter af. En de babykleertjes ruiken dan ook lekker fris.

Gebruik liever geen wasverzachter. Het babyhuidje is gevoelig en baby's kunnen uitslag van wasverzachter krijgen. Erg schattig om te zien: al die kleine kleertjes aan de waslijn!

Elke week naar de verloskundige

Verloopt de zwangerschap nog steeds voorspoedig en bezoek je nog elke twee weken de verloskundige? Je zult haar nu élke week gaan ontmoeten, want in deze laatste weken van de zwangerschap word je vaker gecontroleerd.

Belangrijke telefoonnummers

Maak alvast een lijstje met alle belangrijke telefoonnummers. Op dit lijstje staan onder andere de nummers van de verloskundige, kraamzorg, het ziekenhuis en een taxibedrijf. Ook is het handig om op papier te zetten wie je wilt bellen als de bevalling begint of juist is afgelopen.

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl