de Verloskundige
Week 37

Week 37

Weinig bewegingsruimte

Je baby

Weer een mijlpaal: als je baby deze week wordt geboren, mag je thuis bevallen! Een raar idee is het wel. Je kind kan nu elk moment komen, maar het kan ook nog wel een dikke maand duren.

Overigens kan het goed zijn dat je je baby nu minder voelt bewegen. Daar hoef je niet van te schrikken, hij of zij heeft gewoon minder ruimte en ligt met opgetrokken beentjes in de baarmoeder. Hoewel je af en toe nog wel een schop van de voetjes voelt of een por met een elleboogje krijgt. Pas als je je baby niet meer zou voelen op momenten dat je dat gewend bent, is het verstandig om even contact op te nemen met je verloskundige.

Jij

Omdat je baby nu laag in je baarmoeder zit en op je blaas drukt, moet je waarschijnlijk vaker plassen. Ook urineverlies is een veel voorkomende klacht bij zwangere vrouwen aan het eind van de zwangerschap. Dit wordt veroorzaakt door een niet meer zo goed functionerende sluitspier. Op dit moment is er helaas niet zo veel aan te doen. Straks, na de bevalling, kun je wel weer oefeningen door waarbij je je bekkenbodemspieren traint en zo het probleem verhelpt.

Omdat je buik steeds dikker wordt, is er rond deze tijd niet zo veel ruimte meer over voor je navel. Die kan nu behoorlijk gaan uitpuilen.

Zet je koffer klaar

Ook als je van plan bent om thuis te bevallen, is het toch verstandig om een tas met wat spullen klaar te zetten voor het geval dat je toch onverwachts naar het ziekenhuis moet. Leg voor de baby en wat kleertjes klaar: 2 rompertjes (maat 50), 2 broekjes en 2 paar sokjes (of 2 slobbroekjes), 2 truitjes en 2 mutsjes. Stop voor jezelf toiletspullen, een pyjama en warme sokken (of sloffen) in je 'ziekenhuiskoffertje’.

Gooi de tank maar vol

Zorg ervoor dat jullie auto nu geen enkel moment meer met een lege tank staat. Als je plotseling midden in de nacht naar het ziekenhuis moet, zijn de meeste benzinestations gesloten. Oefen ook al even met het autostoeltje in de auto zetten. Na één of twee keer oefenen, weet je beter hoe het werkt rondom de bevalling.
Ga je liever met de taxi? Zorg er dan voor dat je het nummer van de taxicentrale bij de hand hebt.

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl