de Verloskundige
Week 40

Week 40

Klaar voor de start

Je baby

Je baby is nu écht helemaal 'af' en ook jullie zijn er waarschijnlijk klaar voor. Waarschijnlijk denk je nu dan ook talloze keren per dag: 'kom op, waar wacht je nog op?'. Toch wordt maar één op de twintig baby's geboren op de uitgerekende dag.

Wees dus vooral niet te teleurgesteld als er niks gebeurt. Bovendien zijn sommige vrouwen echt 42 weken zwanger. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de grootte van de placenta. Een grote placenta produceert veel progesteron, een hormoon dat de weeënactiviteit afremt.

Overigens is het de baby die bepaalt wanneer de bevalling begint. Hij of zij scheidt het stresshormoon cortisol af. Dit hormoon komt via de placenta bij jou terecht. Onder invloed van cortisol treedt bij jou ook de hele hormonenfabriek in werking, waardoor de weeën op gang komen en de bevalling gaat beginnen.

Jij

In deze week valt de uitgerekende datum. Die dag heeft altijd iets magisch en je hebt de neiging om die dag extra alert te zijn op elk pijntje dat je voelt. Vanaf deze dag kun je nog gewoon doorgaan met de dingen die je deed. Je hoeft ook niet thuis te blijven. Als je een beetje in de buurt blijft, dan heb je nog alle tijd om thuis te komen op het moment dat de weeën beginnen.

Vanaf deze week kun je ook met grote regelmaat gebeld worden door familie en vrienden. En de eerste vraag is waarschijnlijk ‘En? Is er al iets?' Al die aandacht is leuk, maar af en toe ook best irritant en vermoeiend. Heb je er even geen zin in? Zet dan het antwoordapparaat of je voicemail aan.

Geboorteaangifte doen

Als de baby geboren is, moet de wettelijke vader of degene die je kind erkend heeft, hem of haar binnen drie dagen aangeven. De geboortedag zelf telt niet mee voor de aangiftetermijn. De aangifte dient te gebeuren bij de gemeente in de geboorteplaats. Dat hoeft dus niet per se je eigen woonplaats te zijn. Je kunt in sommige gemeenten ook online aangifte doen. Lees meer over geboorteaangifte.

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl