de Verloskundige
Week 42

Week 42

Kom je nog?

Je baby

Als de placenta tweeënveertig weken lang optimaal heeft gewerkt, ziet een overdragen baby er niet veel anders uit dan een baby die op tijd is geboren. Wel zijn alle donzige haartjes nu verdwenen en is je kind ook al het huidsmeer kwijt. Het kan zelfs zijn dat het huidje, en dan met name de huid van de handjes en voetjes, er behoorlijk droog uitziet. De meeste kinderen die met 42 weken geboren worden, hebben nageltjes die wat aan de lange kant zijn. Je kunt ze meteen vijlen om te voorkomen dat de baby zich krabt.

Jij

Dat je nu wel heel ongeduldig wordt, is goed te begrijpen. Inmiddels ben je die dikke buik waarschijnlijk wel goed zat. Maar vooral word je nu heel nieuwsgierig naar je kind. Hoe zal hij of zij eruit zien? Hoe zal het eerste geluidje klinken?

Misschien begin je je ook al wel zorgen te maken. Je had vast gehoopt op een spontane bevalling, misschien wel thuis. Als alles goed blijft gaan met jou en de baby is het advies om de bevalling in te leiden als je baby na 42 weken nog niet geboren is. Dat gebeurt in het ziekenhuis. Het is nog even hard werken, maar nu ga je toch echt eindelijk je kind in je armen houden.

Extra verlof

Als je baby nu pas komt, dan heb je nog recht op 10 weken zwangerschapsverlof! Ook al heb je er waarschijnlijk al 8 weken op zitten.

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl