Officeel is dit je eerste zwangerschapsweek
Dit is de eerste week na je menstruatie. In deze week gebeurt er nog niet zoveel. Als je een regelmatige cyclus hebt, heb je volgende week je eisprong. Nu ben je dus nog niet zwanger. En tóch wordt deze week gerekend als de eerste week van je zwangerschap.
Dat zit zo: om zo nauwkeurig mogelijk te berekenen wanneer je baby geboren zal worden, wordt niet uitgegaan van het moment van bevruchting (je weet immers nooit precies wanneer dat is), maar van de eerste dag van je laatste menstruatie. De groei van een bevruchte eicel tot een voldragen kind duurt 38 weken.
Door de eerste dag van je laatste menstruatie te nemen en hier 40 weken bij op te tellen, kun je berekenen wanneer de uitgerekende datum is. Het is natuurlijk maar een schatting. Het kan ook best zijn dat je kind 3 weken voor de uitgerekende datum komt of 2 weken erna.
Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, is het verstandig om alvast een aantal gezondheidsregels in acht te nemen. Je weet immers nooit wanneer de bevruchting plaatsvindt. Hoe eerder je gezond gaat leven, hoe beter. En gezond houdt in dit geval in dat je alcohol, sigaretten en drugs het beste kunt laten voor wat het is.
Veel verloskundigenpraktijken geven tegenwoordig al advies voordat je zwanger wordt. Handig als je bijvoorbeeld meer wilt weten over gezonde en verantwoorde voeding. Maar ook als je meer informatie wilt over bepaalde erfelijke ziektes die in de familie voorkomen.
Wil je huisarts je medicijnen voorschrijven? Vertel hem dan altijd dat je graag zwanger wilt worden. Want ook medicijnen kunnen schade toebrengen aan het ongeboren kind.
Het is verstandig om foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je gestopt bent met anticonceptie. Foliumzuur verkleint de kans dat de baby wordt geboren met een ernstige aandoening aan het centrale zenuwstelsel, zoals een open ruggetje of een hazenlip.
Uit onderzoek blijkt dat je door het slikken van foliumzuur een miskraam kunt voorkomen.
Slik elke dag foliumzuur tot de 10e week van je zwangerschap. Op de website van het Voedingscentrum vind je de aanbevolen hoeveelheid per dag.
Er is geen veilige ondergrens om aan te geven hoeveel alcohol geen kwaad kan. Daarom luidt het advies: geen alcohol drinken. Ook omdat je niet weet wanneer je precies zwanger bent, kun je dat wijntje beter gewoon laten staan.
Ben je zwanger of heb je een kinderwens?
Neem dan contact op met een verloskundige.
Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.
Naar knov.nl Naar knov.nl