de Verloskundige
Week 14

Week 14

Rondzwemmen en trainen

Je baby

In je buik is het een drukte van jewelste. Je kind trappelt met de beentjes, maakt zelfs stapbewegingen, zwaait met de armpjes, balt de handen tot vuistjes, beweegt de teentjes en vingertjes en zwemt van de ene naar de andere kant van je buik heen en weer.

Waarschijnlijk voel je er zelf nog niks van, maar als je al eerder zwanger bent geweest misschien wel. Dan weet je waar je op moet letten. Die beweeglijkheid is heel goed voor het trainen van de spieren.

Ook de stembanden van je kind zijn nu klaar. Alleen kan je kind natuurlijk nog geen geluid maken, want daarvoor heeft hij of zij lucht nodig. Je baby krijgt nu ook wat donshaartjes. Daarmee wordt het hele lijfje bedekt: het voorhoofd, de buik, de beentjes, de handjes…

Die donsharen blijven zitten tot ongeveer de zevenendertigste week. Waarschijnlijk dienen ze om het huidsmeer dat door de talgkliertjes wordt aangemaakt op zijn plek te houden. Dat huidsmeer is weer nodig om het huidje van je kind te beschermen tegen het inwekende effect van het vruchtwater en tegen infecties. Komt je kind iets eerder ter wereld dan 40 weken dan kunnen er nog fijne haartjes op schouders, ruggetje en gezichtje zitten.

Jij

Je baarmoeder heeft nu ongeveer de grootte van een stevige vuist. Omdat de baarmoeder steeds groter wordt, komen andere organen een beetje in de verdrukking. Dat geldt onder meer voor je blaas.

Overigens kan alles nu iets ronder aan jezelf worden. Niet alleen je buik en je borsten, maar ook je heupen, je schouders en je gezicht. Het geeft je vaak een zachtere uitstraling. Hoeveel je tijdens je hele zwangerschap aan zult komen valt niet te voorspellen. Gemiddeld kom je zo’n twaalfenhalve kilo tot vijftien kilo aan.

Die kilo’s zijn als volgt verdeeld:

je baby: 3400 gram

placenta en vliezen: 650 gram

vruchtwater: 750 gram

baarmoeder: 1000 gram

borsten: 800 gram

bloed: 1000 gram

extra vet: 3400 gram

extra vocht: 1500 gram

Dunne vrouwen komen gemiddeld vaak iets meer aan omdat hun lichaam een laagje ‘moedervet’ moet aankweken om goed te kunnen functioneren. Maar het kan ook anders uitpakken. Sommige slanke vrouwen hebben aan het eind van de zwangerschap nog nauwelijks een buik.

Zwangerschapskleding

Wanneer je echte zwangerschapskleding moet aanschaffen, is niet precies te zeggen. Voor iedereen ligt dat anders. De één probeert nog zo lang mogelijk 'gewone' kleding te dragen, de ander zou het liefst al na een maand zwangerschapskleding aantrekken.

Maar als je strakke spijkerbroek niet meer lekker zit, dan kun je ook gewoon wijde broeken, tuniekjes, stretch jurkjes en rokjes aandoen. En anders kun je zwangerschapskleding gaan dragen. Gelukkig is zwangerschapskleding tegenwoordig hartstikke hip en leuk. Geen straf om te dragen dus!

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl