Krachtpatser in je buik
Je baby groeit en groeit en de spieren zijn ondertussen zo krachtig geworden dat je het getrappel deze week kan gaan voelen. Hoewel het ook best kan dat je het al eerder voelde. Maar het kan ook nog een paar weken duren. De baby is nog steeds superactief. Hij of zij heeft lekker de ruimte en buitelt en duikelt er vrolijk op los.
De tastzin van je baby is nu ook ontwikkeld. Dit betekent dat je kind het kan voelen als jij over je buik strijkt, maar hij of zij kan ook de eigen bewegingen voelen. De spieren van de ogen worden ondertussen ook getraind. Je baby kan weliswaar nog niet gericht kijken, maar hij of zij oefent al wel een beetje. Heel af en toe kijkt hij of zij recht, maar in de meeste gevallen niet. Ook na de geboorte zal je kind in het begin nog moeite hebben de blik te fixeren en regelmatig scheel kijken.
Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk dat je goed voor je tanden en tandvlees zorgt. Een ouderwetse uitdrukking is dat elke zwangerschap je een tand kost. Dat is natuurlijk niet waar. Maar het is wél zo dat onder invloed van de hormonen je mondgezondheid kan veranderen. Zo kan je ineens klachten krijgen die je eerder niet had, zoals bloedend tandvlees of pijn bij het kauwen. Ook kunnen bestaande klachten erger worden. Of je hier nu last van hebt of niet, een bezoek aan de tandarts is een goed idee als je zwanger bent. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Vertel je tandarts ook altijd dat je zwanger bent. Als de tandarts aangeeft dat een röntgenfoto nodig is, kan die je buik afschermen met een loodschortje.
Jij bent degene die zwanger is; in jouw lijf gebeurt het allemaal. Je partner kan misschien wel eens het gevoel hebben een buitenstaander te zijn. Praat zoveel mogelijk met je partner: vertel hem wat er wat zich allemaal afspeelt in je lijf. Maar vraag ook naar zijn gevoelens.
Praten over jullie verwachtingen, gevoelens, maar ook zorgen en angsten (misschien over de bevalling) sterkt jullie band alleen maar. Het is ook fijn om samen naar de belangrijke afspraken te gaan, zoals de prenatale onderzoeken, de echo's, bezoekjes aan de verloskundige of gynaecoloog.
Samen voor de eerste keer het hartje beluisteren is ook heel speciaal. Zo delen jullie die belangrijke momenten in de zwangerschap. Ook leuk om samen te doen: een zwangerschapscursus volgen.
Je hoeft nu nog geen definitieve beslissing te nemen, maar denk er wel vast over na: wil je thuis, in een geboortecentrum, poliklinisch of in het ziekenhuis bevallen?
Vraag je zorgverzekeraar of je in aanmerking komt voor een kraampakket. Het is de bedoeling dat je dit voor de 20e week aanvraagt. Het wordt dan in de 7e maand bij je thuis bezorgd. Kom je er niet voor in aanmerking kun je dit ook zelf samenstellen. Vraag je verloskundige om informatie hierover.
Ben je zwanger of heb je een kinderwens?
Neem dan contact op met een verloskundige.
Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.
Naar knov.nl Naar knov.nl