de Verloskundige
Week 19

Week 19

Echte wenkbrauwtjes

Je baby

De donshaartjes die je kind een aantal weken geleden kreeg, gaan nu langzaam weer uitvallen. Daarvoor in de plaats komen wat stevigere haartjes, vooral bovenop het hoofdje. Overigens heeft je baby nu ook al echte wenkbrauwtjes.

Bij elke zwangerschapscontrole voelt de verloskundige aan je buik of je kind goed groeit. Op dit moment komt de bovenkant van je baarmoeder bijna tot aan je navel. Je baby heeft nu ongeveer de helft van zijn of haar uiteindelijke lengte bereikt. En dat komt ook wel mooi overeen met de zwangerschapsduur, want je bent al bijna op de helft.

En lenig dat je kind nu is! Hij of zij stopt net zo makkelijk een teentje in het mondje als een duim.

Jij

Die extreme vermoeidheid van de eerste drie maanden ligt nu waarschijnlijk goed achter je. De meeste zwangere vrouwen krijgen zo in de vierde maand langzaam weer meer energie. Ben jij nog steeds erg moe? Dat kán duiden op ijzertekort. Vaak ben je dan ook gauw duizelig en nogal bleek. Vraag aan je verloskundige of je huisarts of ze je Hb-gehalte kunnen opmeten. Dit is eenvoudig te doen door middel van een prikje in je vinger. Overigens is ijzergebrek een veel voorkomende kwaal tijdens je zwangerschap en niet iets om je zorgen over te maken.

Voor de groei van je kind, de placenta en de baarmoeder is nu eenmaal veel ijzer nodig. Extra ijzer kun je uit je voeding halen. Groenten als spinazie, andijvie, veldsla, bietjes maar ook noten, krenten, rozijnen, gedroogde abrikozen, appelstroop en volkorenproduct, zijn rijk aan ijzer. Je kunt aanvullend op je voeding ook Roosvicee ferro nemen. En eventueel kan de verloskundige je ijzertabletten voorschrijven.

Slaaptips

Misschien heb je het al gemerkt: sinds je zwanger bent, slaap je waarschijnlijk minder goed. Dat kan komen omdat je vaak moet plassen, je groter wordende buik in de weg zit, maar je kunt ook piekeren over je zwangerschap, de bevalling en wat er allemaal komen gaat. Er wordt wel beweerd dat het gebrek aan slaap je voorbereidt op de periode die komen gaat. Als straks de baby er is, zul je al gewend zijn aan de slapeloze nachten…

Wakker liggen is niet leuk, maar het is altijd nog beter dan opstaan. Als je in bed blijft liggen, krijgt je lichaam namelijk toch rust. Dan is het alleen nog de kunst om ook je hoofd tot rust te brengen. Zorg dat je lekker ligt: het ene been opgetrokken boven het andere been. Kussens onder je buik en knie zorgen voor een comfortabele houding.

Drink voor het slapengaan geen koffie en hoe moeilijk het ook is, probeer 's avonds geen beeldscherm meer te kijken: dit kan zorgen voor een slechte nachtrust en/of heftige dromen. Lees liever een boek, klets bij met een vriendin of ga een stukje lopen. Neem een lekker warme douche of ga in bad. En als je daarna de slaap nog niet kunt vatten, doe een paar ademhalingsoefeningen.

Verzorg je voeten

Als je zwanger bent is het verstandig platte schoenen met een stevige kleine hak te dragen. Onder invloed van je zwangerschapshormonen worden je gewrichten namelijk langzaam maar zeker soepeler: dit vooral om je bekken 'week' te maken voor de bevalling straks. Hierdoor zijn echter al je gewrichten kwetsbaarder en loop je de kans je enkels sneller te verzwikken.

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl