de Verloskundige
Week 2

Week 2

Een eitje is nu aan het rijpen

Je baby

Een beetje gek is het wel om nu al te praten over ‘je baby’. Er is immers nog helemaal geen baby, alleen maar een eitje dat aan het rijpen is en aan het eind van deze week loslaat uit de eierstokken. Daar ‘wacht’ de eicel in één van de eileiders op bevruchting door een zaadcel.

Zo’n eicel leeft overigens maar ongeveer 24 uur, dus je begrijpt dat zwanger worden een behoorlijk precisiewerkje is. Want in die 24 uur moet de bevruchting plaatsvinden.

Gelukkig zijn zaadcellen een iets langer leven beschoren: ongeveer 48 tot 72 uur (maar je hebt zaad dat korter of zelfs langer leeft). Heb je dus één of twee dagen voor de eisprong gevreeën, dan bestaat er een kans dat er toch nog een levende zaadcel aanwezig is die een bevruchting tot stand kan brengen.

Jij

Rond de periode van de eisprong is de kans het grootst dat een zaadcel een eicel bevrucht. Maar wanneer is dat? Bij een regelmatige cyclus is dat ongeveer rond de veertiende dag. Aan het eind van deze week dus. Wanneer het moment van je eisprong precies is, kun je vaststellen door elke ochtend op hetzelfde tijdstip vóór je opstaat je temperatuur op te nemen.

Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur met 0,3 graden en vlak voor je menstruatie daalt je temperatuur weer. Het nadeel van deze test is dat het alleen werkt met een zeer regelmatige cyclus.

Makkelijker is het om bij de drogist of apotheek een test te kopen die de eisprong berekent. Er zijn diverse testen op de markt. Deze testen meten de hoeveelheid luteïniserend hormoon. Vlak voor de eisprong produceert je lichaam grotere hoeveelheden van dit hormoon. Elke test werkt weer anders, dus laat je wel goed informeren.

Erfelijke ziektes

Bij je eerste bezoek aan de verloskundige worden onder andere erfelijke ziektes in de familie van jou en je partner in kaart gebracht. De verloskundige kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.

Als er erfelijke ziekten in de familie voorkomen en je wilt weten wat dat voor consequenties heeft voor jouw zwangerschap of jullie kind, kun je ook het Erfocentrum raadplegen. Hier kun je terecht met vragen over erfelijkheid, aangeboren aandoeningen, prenatale diagnostiek en vermijdbare risico's.

Niet roken

Als je rookt, komen giftige stoffen als nicotine en koolmonoxide bij de baby. Ook krijgt hij minder zuurstof en voedingsstoffen. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam of een vroeggeboorte. Ook meeroken is niet goed voor jou en de baby.

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl