de Verloskundige
Week 21

Week 21

Over de helft!

Je baby

Weer een mijlpaal: je bent nu over de helft van je zwangerschap. Je baby groeit op dit moment ongeveer zestig gram per week. Hij of zij heeft nog steeds alle ruimte in je buik en lijkt zich prima te vermaken. Zo kan het zijn dat je hem of haar de ene keer boven, de andere keer beneden en een derde keer weer aan de zijkant van je buik voelt.

Op dit moment is de baarmoeder al behoorlijk naar boven uitgerekt en komt tot je navel. Elke keer voelt de verloskundige of je kind goed groeit. Daar is een handige berekening voor: het aantal centimeters dat de baarmoeder boven het schaambeen uitkomt plús vier centimeter komt ongeveer overeen met het aantal weken dat je zwanger bent.

Jij

Bij elke controle zal de verloskundige je bloeddruk opmeten. Een lage bloeddruk kan geen kwaad, maar is voor jezelf vaak lastig omdat je dan snel duizelig kunt zijn. Is je bloeddruk aan de hoge kant? Vroeger werd dan nog wel eens geadviseerd om zoutloos te gaan eten, maar nieuwe inzichten hebben ertoe geleid dat een zoutloos dieet niet meer wordt voorgeschreven. Wat overigens niet wil zeggen dat je dan rijkelijk met het zoutvaatje kunt gaan strooien. Want matig zijn met zout is altijd gezonder, ook als je niet zwanger bent.

Wist je trouwens dat je van drop, zoute én zoete, een hoge bloeddruk kunt krijgen? Drop bevat namelijk glycerinezuur, een stof die de bloeddruk snel kan doen stijgen. Probeer ook een beetje te letten op producten als soep, jus, sauzen uit een pakje, chips, salami of ontbijtspek.

Het kan trouwens goed zijn dat je smaak tijdens de zwangerschap ineens verandert. Heb je normaal vooral zoete trek, dan kun je nu ineens ontzettend verlangen naar hartige dingen. Of andersom natuurlijk. Het zijn die typische ‘tics’ die bij een zwangerschap horen.

Op vakantie

Dit is de ideale periode om nog even lekker op vakantie te gaan. Je buik zit nog niet in de weg en je voelt je waarschijnlijk een stuk energieker dan de eerste drie maanden. Ga je met de auto lange stukken rijden, las dan wel regelmatig een pauze in zodat je even je benen kunt strekken. Zo voorkom je opgezette benen. Ter afwisseling kun je natuurlijk even met je benen gestrekt op de achterbank.

Het hoeft geen probleem te zijn om tijdens je zwangerschap naar het buitenland op reis te gaan. Denk goed na over de lengte en de bestemming van je reis, en of je gaat vliegen. Is het een afgelegen gebied? Welke medische zorg is daar ter plekke? Hoe zijn de hygiënische omstandigheden? Heb je vaccinaties nodig? Als je nog gaat vliegen, overleg dan met je vliegmaatschappij tot welke week dit nog kan en wat je nodig hebt aan eventuele verklaringen. Vraag je ziektenkostenverzekering en/of reisverzekering of zij de kosten dekken voor een controle, opname of vroeggeboorte in het buitenland voordat je op reis gaat. Reserveer een stoel bij het gangpad. Handig als je even wilt lopen of als je alweer naar het toilet moet. Overleg je reisplannen wel even met je verloskundige en neem haar telefoonnummer en je zwangerschapsgegevens mee op vakantie. Mocht er iets zijn, dan kun je meteen contact opnemen.

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl