de Verloskundige
Week 27

Week 27

Contact maken

Je baby

Je kunt nu steeds meer contact maken met je kind. Als je ontspannen op bed of op de bank gaat liggen en zachtjes met je handen over je buik wrijft of voorzichtig druk uitoefent, komt je baby naar je handen toe. Misschien lukt het niet meteen, maar als je het een paar keer herhaalt, er even de tijd voor neemt en je concentreert lukt het vast en zeker wel.

En is het gelukt, dan kun je zelfs al een spelletje doen met je kind door je hand telkens een klein stukje te verschuiven. Je baby komt dan steeds opnieuw naar je hand toe om zich lekker tegen dat plekje aan te vleien. Dit contact maken leer je ook bij haptonomie.

Jij

Moet je wel erg veel plassen en doet het ook pijn, dan kun je een blaasontsteking hebben, een infectie van de blaas en urinebuis. Je urine is dan ook troebel. Als vrouw heb je al meer kans op blaasontsteking omdat je urinebuis kort is en de ingang dichtbij je vagina zit. Maar tijdens je zwangerschap is je afweer anders, waardoor je nog gevoeliger bent voor infecties.

Veel drinken kan een blaasontsteking voorkomen. Laat bij aanhoudende klachten de urine even nakijken door je arts. Misschien voel je je af en toe wat duizelig en licht in je hoofd. Ook dit heeft te maken met je zwangerschap. De vaatwanden van je bloedvaten zijn verslapt, waardoor je bloed trager stroomt en de bloeddruk even kan zakken als je te snel opstaat. Rustig aan dus!

Daarnaast kun je nu te maken krijgen met typische schoonheidskwaaltjes. Bijvoorbeeld couperose. Dit zijn gesprongen adertjes in je gezicht. Helaas is er niet veel aan te doen. Probeer extreme temperatuurwisselingen zoveel mogelijk te beperken. Na je zwangerschap trekt het vanzelf weg.

Ook je nagels kunnen nu sneller afbreken dan anders. Dit is een gevolg van de hormoonveranderingen in je lichaam. Masseer een nagelcrème in en lak je nagels met een verstevigende nagellak. En heb je nu ineens meer last van wallen? Misschien kom je toch niet aan voldoende rust. Ga eens een avondje extra vroeg naar bed. Een ijsklontje op je ogen wil ook wel eens helpen.

Bloedprikken

Vroeg in je zwangerschap wordt je bloed onderzocht en je bloedgroep vastgesteld. Er wordt gekeken of je positief of negatief bent voor zowel rhesus D als rhesus c. Rhesusfactoren zijn eiwitten die op je rode bloedcellen zitten en daarmee je bloedgroep bepalen.
Als je voor een van deze twee eiwitten negatief bent, dan wordt in deze week nóg eens bloed bij je afgenomen. Het kan namelijk zijn dat je baby rhesus D-positief of rhesus c-positief bloed heeft.

Als tijdens de zwangerschap een beetje bloed van je baby in jouw bloedbaan komt, kan het gebeuren dat jouw lichaam reageert op de eiwitten van het bloed van de baby. Je lichaam maakt dan antistoffen tegen het bloed van je kind. Deze antistoffen worden ook wel ‘irregulaire erytrocyten antistoffen (IEA)’ genoemd. Antistoffen kunnen via de navelstreng bij je kind komen. Niet alle irregulaire antistoffen hebben gevolgen voor de baby, maar sommige kunnen het bloed van hem of haar geleidelijk afbreken, waardoor er een kleine kans is dat de baby tijdens de zwangerschap of na de geboorte bloedarmoede of geelzucht krijgt.

Rond deze week wordt daarom gekeken of er in jouw bloed antistoffen zijn aangemaakt en wat de rhesus D-factor van de baby is. Als deze positief is, wordt rond 30 weken een injectie met anti-D gegeven. Deze kunstmatige anti-D voorkomt dat je lichaam zelf antistoffen tegen het bloed van de baby gaat aanmaken. Dit is belangrijk, omdat hiermee de risico’s voor deze baby en een eventuele volgende zwangerschap (met misschien opnieuw een rhesus D-positief kind) kleiner worden. Na je bevalling krijg je om dezelfde reden binnen 48 uur nog een keer anti-D. Er bestaat geen injectie voor vrouwen met een rhesus c-negatieve bloedgroep. Meer informatie vind je op de website van het RIVM.

Zwangerschapskleding

Wanneer je voor het eerst positiekleding nodig zult hebben verschilt per vrouw. Over het algemeen kunnen zwangere vrouwen vanaf een week of 15 vaak niet meer al hun normale kleding aan. De maat die jij normaal hebt, kun je meestal ook aanhouden voor positiekleding.
Hou er ook rekening mee dat je na de bevalling meestal niet meteen je gewone kleding weer aankunt en je dus nog wel even gebruik zal moeten maken van je zwangerschapskleding.

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl