Eigen persoonlijkheid en karakter
Je kind krijgt steeds meer een eigen persoonlijkheid en eigen karaktertje. Zo heeft hij of zij zo klein als het is al een duidelijke gezichtsuitdrukking en maakt af en toe een grimas of fronst de wenkbrauwen. Ook kun je nu, als je heel goed oplet, misschien een patroon ontdekken in de bewegingen.
Je kind heeft een eigen slaap- en waakritme. En ook in de manier van bewegen kun je al wat karaktertrekjes terugzien. Als hij of zij nu heel driftig met de beentjes trappelt, zul je merken dat je kind dat na de geboorte ook doet. Heb je het gevoel dat je hele buik heen en weer en op en neer gaat? Waarschijnlijk draait je kind dan van een hoofdligging naar een stuitligging of andersom.
Pijn in je onderrug of bij je schaambeen komt regelmatig voor tijdens de zwangerschap. Het kan duiden op verschillende dingen, zoals bandenpijn, bekkenpijn of rugpijn veroorzaakt door een veranderde houding. Als je deze klachten hebt, dan is het verstandig om ze te bespreken met je verloskundige. Samen kunnen jullie achterhalen wat de mogelijke reden van de pijn is. Op basis daarvan bepalen jullie samen wat je eraan kunt doen. Het kan bijvoorbeeld verstandig zijn om eens bij een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut langs te gaan. De verloskundige kan je doorverwijzen als je dat wilt.
Let tijdens je zwangerschap goed op je houding. Door het gewicht van je buik worden onderste rugwervels extra belast. Daarnaast zijn je gewrichtsbanden door de zwangerschapshormonen verslapt en daardoor krijgen je rugwervels het extra zwaar te verduren. Om lage rugpijn te voorkomen moet je niet met een holle rug staan. Sta zó dat er een rechte lijn loopt van je achterhoofd naar je hielen. Span hiervoor je bilspieren aan en houd je buikspieren aangetrokken. Op die manier kantelt je bekken automatisch naar achteren.
Als je ’s avonds last hebt van een vermoeide onderrug, dan kan een warme douche, een massage of een rode lamp verlichting geven. Ook kun je de ‘kat’-oefening doen: ga op je knieën zitten en zet je handen op de grond. Om je bekken te kantelen laat je vervolgens je rug afwisselend hol en bol worden. Je trekt dus eerst je buik in en maakt je rug helemaal bol in en daarna laat je je rug hol worden en steek je je billen naar achteren. Je buik gaat nu richting de vloer.
Evenals bij de 'gewone' yoga, waar de beleving van de oefeningen centraal staat, staat bij zwangerschapsyoga de beleving van de zwangerschap centraal. Maar zwangerschapsyoga geeft ook praktische informatie en vooral oefeningen. Je leert technieken om de lichamelijke ongemakken te verlichten en vertrouwen te hebben in je lichaam, te doen wat je moet doen als het van je gevraagd wordt.
Ben je zwanger of heb je een kinderwens?
Neem dan contact op met een verloskundige.
Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.
Naar knov.nl Naar knov.nl