de Verloskundige
Week 39

Week 39

Startklaar voor de baarmoedermond

Je baby

Je buik is nu helemaal gevuld met baby. Soms voel je de porretjes, duwtjes en trapjes wel op drie plaatsen tegelijk. Hij of zij ligt startklaar voor de baarmoedermond. De botjes van je kind zijn nog zo soepel dat ze zich tijdens de bevalling makkelijk aanpassen aan het geboortekanaal.

Ook het hoofdje kan er makkelijk door omdat er openingen tussen de schedelbeenderen zitten (fontanellen). Deze kunnen tijdens de geboorte over elkaar schuiven, zodat het hoofdje wat smaller wordt en er makkelijker door kan. De eerste tijd na de bevalling kan het hoofdje hierdoor wat ovaal van vorm zijn, maar dit trekt vanzelf bij.

Rondom je baby zit (in de vruchtzak) nog ongeveer een liter vruchtwater. Dit wordt om de twee uur ververst, dus je kindje komt niet zonder te zitten. Bij 24 uur gebroken vliezen zonder weeën heb je zoals dat heet ‘langdurig gebroken vliezen’. Het wordt vanaf dat moment steeds belangrijker dat de bevalling op gang komt, omdat je kindje door de open verbinding met de buitenwereld een stuk minder goed beschermd is tegen infecties. Als de weeën niet vanzelf starten, kan je in overleg worden doorverwezen naar het ziekenhuis om ze op te wekken met medicijnen.

Jij

Het einde komt nu in zicht. Misschien ga je deze week al wel bevallen, maar het kan ook nog wel drie weken duren. De kinderkamer is klaar, alle benodigde spulletjes zijn in huis gehaald en het ziekenhuiskoffertje staat misschien ook al klaar.

Overigens is het niet per se noodzakelijk om al een keuze te hebben gemaakt, waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Die beslissing kun je ook uitstellen tot het allerlaatste moment. Pas als je echt weeën hebt, kun je het beste beoordelen waar je je het lekkerst voelt.

Wil je per se in het ziekenhuis bevallen, dan kan het handig zijn om van tevoren een kijkje te nemen op de verloskamer. Hoewel het niet wil zeggen dat je ook altijd daar bevalt. Als er op het moment dat jij moet bevallen geen plaats is, word je doorgestuurd naar een ander ziekenhuis.

In Nederland worden vrouwen meestal niet vóór 41-42 weken zwangerschap ingeleid. Heb je toch de wens om eerder ingeleid te worden, dan kan je dit met je zorgverlener bespreken. De bijgevoegde consultkaart kan helpen je keuze te bespreken: afwachten tot je bevalling vanzelf begint of je bevalling laten inleiden in het ziekenhuis?

Voorraad in huis

Haal alvast beschuit, muisjes, koffie en thee in huis. Als de baby straks geboren is, krijgen jullie vast veel kraambezoek. En als je straks je huis versierd wilt hebben, kun je geboorteslingers aanschaffen.

Traktaties kopen of maken

Heb je al (een) kind(eren)? Dan is het leuk om traktaties te maken of te kopen. Zo weten alle kinderen op de crèche of uit de klas dat er een broertje of zusje is geboren!

Nog even naar de kapper

Straks heb je er misschien even geen tijd meer voor,  maak daarom nu nog even een afspraak bij de kapper. Ook lekker om op de valreep te doen: naar de schoonheidsspecialiste. En als je mooi verzorgde nagels wilt hebben: de manicure en pedicure. Alleen is het wel lekker om te bevallen met warme sokken aan.

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl